Záběr z představení Oběd u Wittgensteina

Záběr z představení Oběd u Wittgensteina | foto: Petr Neubert

Zuzana Stivínová se do Národního vrací jako marnivá herečka na doma

  • 0
Po celých devatenácti letech se do angažmá v Národním divadle vrátila Zuzana Stivínová. Obecenstvo ji poprvé může vidět už ve čtvrtek večer, kdy se ve Stavovském divadle představí v premiéře Špinarovy inscenace Oběd u Wittgensteina.

Právě nabídka Daniela Špinara nazkoušet postavu Ritter byla jedním z lákadel, která Stivínovou k návratu přesvědčila. „Také chuť poznat nové lidi a nová témata. A miluju velká divadla,“ dodává herečka.

V silně psychologické hře kontroverzního rakouského klasika Thomase Bernharda si zahraje jednoho ze tří sourozenců. „Byla jsem soustředěná, neustále se učila text a neplýtvala energií, zatímco moje postava je taková ‚herečka na doma‘. Tedy marnivá, nesoustředěná, rozmazlená, závislá, deprimovaná, líná, zbytečná, zbabělá, ale někdy i trochu odvážná. Mám ji čím dál tím radši!“ popisuje Stivínová své přípravy na roli Ritter, profesí taktéž herečky.

Inscenaci, jejíž předloha je u nás známá i pod jménem Ritter, Dene, Voss, pak popisuje jako sourozeneckou lásku ve třech. „Rodina, sourozenci, dědictví, které spadlo do klína. Je to skoro až tragikomická groteska. Stále na hranici šílenství,“ dodává.

Stivínová si pochvaluje i spolupráci s šéfem činohry, se Špinarem se totiž pracovně setkává poprvé. „Zkoušení bylo velice komorní, intimní a s nejvyšší naléhavostí. Dan má veliký cit pro text a velmi detailně vysvětluje, proč a co chce. Vybral si tři herce, kterým důvěřuje, a my zase důvěřujeme jemu,“ pochvaluje si.

Sourozence Stivínové si zahrají Saša Rašilov a Lucie Juřičková.