Dezinfekce náplavky na Rašínově nábřeží v Praze. (1.04.2020)

Dezinfekce náplavky na Rašínově nábřeží v Praze. (1.04.2020) | foto:  Dan Materna, MAFRA

Na náplavce za sklem. Festival ukáže akrobaty, žongléry i klauny

  • 0
Živě za obřím sklem. Stylově se k epidemické době postavili organizátoři novocirkusového festivalu Cirkopolis. Většinu programu totiž bude možné sledovat na pražské náplavce, kterou před časem ozvláštnila velkoformátová okna zírající do vln Vltavy jako obrovská rybí oka.

Právě za jedním z nich, konkrétně v kobce číslo 10, kde sídlí (A)void Floating Gallery, se odehraje část přehlídky. Diváci budou moci zpoza skla po čtyři večery postupně sledovat tvorbu akrobatky Elišky Brtnické, klauna Lukáše Karáska, žongléra Filipa Zahradnického či performerky Cécile da Costa. Organizátoři budou od obecenstva vyžadovat respirátory a dodržování rozestupů.

„Naším cílem je nabídnout divákovi živé umění v této přetěžké době a vybídnout performery k trochu jinému způsobu tvorby. Ti se tentokrát stanou takovou oživlou výtvarnou instalací. Jelikož nechceme nikoho ohrozit, celý festivalový tým i umělci budou testování,“ uvedla umělecká ředitelka Cirkopolis Šárka Maršíková.

Program festivalu však začíná už v pondělí. Zmíněný Filip Zahradnický totiž prostřednictvím streamu uvede v Paláci Akropolis premiéru představení Collection of Sceptical Pleasures, jež se zaobírá problematikou bohatství a nutnosti vlastnit.

Aktuální, takzvaná zimní edice Cirkopolis nabízí veškerý program zdarma, diváci mohou nicméně festival podpořit pořízením dárcovské vstupenky v hodnotě 100 až 500 korun. Letní Cirkopolis se pak uskuteční za účasti zahraničních souborů v Kasárnách Karlín od 7. do 11. června.