VIDEO: Název Zapomeňte na Shakespeara byla troufalost, přiznává Ledecký

  • 1
Janek Ledecký v pražském Divadle Hybernia nazkoušel svůj nový původní muzikál Zapomeňte na Shakespeara. Kus s Lucií Vondráčkovou a Václavem Koptou má premiéru ve čtvrtek 26. října. „Je to divadelní partě, která za každou cenu bojuje o záchranu své milované scény,“ popisuje.

Aktuální novinka Divadla Hybernia nazvaná Zapomeňte na Shakespeara je zbrusu novým muzikálem z dílny Janka Ledeckého. „Čas od času se k divadlu vrátím, protože mne baví střídat disciplíny,“ popsal pro iDNES.cz. Pro známého zpěváka a skladatele je to prý úkrok ze světa koncertů.

Novinka vypráví o zkáze jednoho divadla, které se rozhodlo zamezit svému konci nejnovější premiérou; i za cenu zrušení divadelních prázdnin. „Je to divadelní partě, která za každou cenu bojuje o záchranu své milované scény. Zvolil jsem název Zapomeňte na Shakespeara a vůbec jsem netušil, jaké troufalosti jsem se dopustil. Šest neděl zkoušení mi totiž ukázalo, že jsem dráždil krajtu bosou nohou. William to seshora totiž stále všechno sleduje, píše a režíruje,“ glosuje autor a doufá, že se mu na jeviště povede dostat aspoň desetinu emocí, na které během zkoušení došlo. „To si pak divák užije.“

Sliby se maj plnit je jedno z mála alb, kde bych neměnil ani notu, říká Ledecký

„Odnáším si z toho ponaučení: Můžete to zkoušet, můžete si to přát, ale na Shakespeara se prostě zapomenout nedá,“ dodává ještě Ledecký k muzikálu, kde se v hlavních rolích představí Lucie Vondráčková, Ivana Korolová, Ernesto Čekan či Václav Kopta.

„Prošel jsem si v rámci spolupráce s divadlem Semafor takovou životní etapou, kdy jsme dvakrát přišli o střechu nad hlavou. To je nepříjemný moment v životě každého divadelního principála, což je postava, co zde hraju,“ přemýšlí právě Kopta o své roli. Inspirovala ho pro ni i zaťatost Koptova někdejšího šéfa Jiřího Suchého, který přes všechny nepřízně osudu vždy své divadlo znovu a znovu vybudoval a vždy nazkoušel něco nového.

„Je to zkrátka ředitel krachujícího divadla, který se rozhodne udělat vše pro to, aby jej zachránil. A nejen kvůli tomu, aby si udržel pozici, ale i proto, že má rád ten soubor. Berou ho jako svého tátu,“ dodává ještě ke své nové roli Kopta. Jeho ředitel byl totiž spolu se souborem připraven na zkoušení Shakespearova Othella. Divadlo však náhle získá nový majitel a ten požaduje trhák pro turisty. Všechno se tedy ruší a soubor začíná chystat velkolepou show.

Janek Ledecký je vedle kompletního autorství novinky i jejím režisérem. Ústřední písní muzikálu je pak jeho song Nedotýkejte se andělů, která se prolíná celým dějem. Po čtvrteční premiéře se novinka v Hybernii hraje v pátek i v sobotu.

,