VIDEO: Prvních sto dní ruské agrese ztvární film Zabíjení draka

  • 0
Dokumentárním snímkem Zabíjení draka chce pražské Divadlo MA svým pohledem shrnout prvních sto dní ruské agrese na Ukrajině. Ve filmu se v jedné z hlavních rolí objeví zakladatelka scény, umělkyně ruského původu Marianna Arzumanová.

Hlavní dějová linka snímku sleduje letošní dubnová a květnová představení souboru doprovázená rozhovory a úvahami jeho členů. Děj posouvá rozhlasové zpravodajství o dění na Ukrajině, jehož obsah je prý takřka totožný s obsahem odehraných představení.

Malá scéna totiž ve svém repertoáru reflektuje střet reality s válečnými dezinformacemi a souboj racionality s ideologickým vymýváním mozků. Souběžnými tématy jsou emigrace z důvodu válek a ekonomických krizí a hledání vnitřní svobody v nelidských podmínkách.

Vedlejší linky filmu pak odkazují na výstavu v Art Wall Gallery nazvanou Reportáže z války od ukrajinských umělců přímo zasažených boji či třeba na příběh běženkyně z Ukrajiny s ruským pasem. Režie se chopil režisér a rozhlasový redaktor Václav Müller.

Jako Rus cítím velikou vinu, nemohu si pomoci, přiznává dramatik Vyrypajev

Ve snímku se objeví zakladatelka a ředitelka divadla Marianna Arzumanová. Ruská umělkyně, herečka a tanečnice odešla z Moskvy už v roce 2000. Deset let působila jako redaktorka Rádia Svobodná Evropa v Moskvě a poté v Praze. Zároveň hledala cestu zpět k divadlu.

V roce 2013 zde režírovala svoji první pražskou premiéru Buenos Aires, vystupte! Soubor jejího Divadla MA hrál v Praze na různých scénách, například v Divadle na Prádle či v Divadle v Celetné. Od roku 2020 má Divadlo MA vlastní scénu, sídlí v Žitné ulici 41.

Právě tam bude k vidění předpremiéra snímku 20. října. Premiérově pak Zabíjení draka uvede v listopadu Festival středoevropského filmu v Městské knihovně na pražském Mariánském náměstí.