Záběr z premiéry novocirkusového představení Vzduchem

Záběr z premiéry novocirkusového představení Vzduchem | foto: František Ortmann

RECENZE: Krásná akrobacie trvá, ale Vzduchem končí rozpačitě

  • 2
I když jde opět o dechberoucí artistické výkony a zajímavou scénu, novinka Losers Cirque Company nazvaná Vzduchem se loňskému velmi vydařenému Kolapsu vyrovnat nedokázala.

Na scénu nastoupí osamělá postava, pohlédne ke stropu potemnělého stanu, vytáhne papír a pomalu z něj složí vlaštovku. Zasněný je úvod novocirkusového představení Vzduchem, které uvedl na pražské Letní Letné soubor Losers Cirque Company.

Už pátá inscenace populárních akrobatů s sebou nese několik novinek: představení režíroval člen souboru Matyáš Ramba a poprvé v něm nevystupuje lídr souboru Petr Horníček.

V kusu inspirovaném motivační novelou Jonathan Livingston Racek ztvárňují Losers základní myšlenku knihy, tedy touhu po svobodě, její následné nabytí a konečně potřebu předat svobodu dál. Stejně zasněně jako úvod se nese i zbytek představení. Akrobaté nejprve tančí po malém pódiu. Během uklidňující choreografie pomalu postaví další patro, sestavu obřích hřebů, na kterých pokračuje jejich ekvilibristika.

Vzduchem

60 %

Losers Cirque Company

premiéra 23. srpna 2018

režie: Matyáš Ramba

hrají: Kristýna Stránská, Vítězslav Ramba, Tomáš Pražák, Michal Heriban, Vojtěch Glaser, Vladimír Mikláš

Losers vedle taneční choreografie stále sázejí na silovou akrobacii, z jejich výkonů se opět tají dech. Vydařená druhá část navnadí diváka na tu třetí, kdy akrobaté během svých sestav budují třetí patro – obrovskou síť. Finále však už nic tak zajímavého jako čísla na hřebech nepřinese. Vzduchem tak končí v lehkých rozpacích.

I přes náročné a vyčerpávající výkony se proto nedá říci, že by Losers svou novinkou vyrovnali loňský triumf v podobě představení Kolaps, o němž jsme psali: Skopičiny stranou. Ve vyladěném Kolapsu Losers zcela dospěli. Novince Vzduchem chybí zřejmě silnější dramaturgická ruka. A možná i lépe zvolená hudba: podkres od Vladimíra Mikláše místy příliš připomíná relaxační hudbu pro nákup v supermarketu.