Záběr z generální zkoušky muzikálu Tick, tick... boom!

Záběr z generální zkoušky muzikálu Tick, tick... boom! | foto: Divadlo Na Prádle

Je libo komorní muzikál? Předchůdce Rentu prožije krizi třicátníků

  • 0
Ač jsou muzikálové počiny Jonathana Larsona ve světě považovány za mainstream, v naší produkci plní spíše roli komorních protikladů k velkým show. Stejně jako Rent hostí novinku Tick, tick... boom! Divadlo Na Prádle.

Koho před čtyřmi a půl lety uhranulo české zpracování muzikálu Rent v pražském Divadle Na Prádle, toho může zajímat i novinka, kterou tam podobný tým uvede v premiéře ve čtvrtek.

Jedním ze tří představitelů novinky nazvané Tick, tick... boom!, kterou tvůrci označují za autobiografický komorní muzikál, je zavedený muzikálový herec Peter Pecha. „Původně je to autobiografické dílo autora muzikálu Jonathana Larsona, které se až po jeho smrti rozepsalo do současné podoby,“ popisuje Pecha vznik prvotiny tvůrce, který v 90. letech okouzlil muzikálový svět hitem Rent.

„Pojednává přesně o tom období, ve kterém Larson byl – před třicítkou začal vnitřně řešit, zda má jeho život nějaký smysl, a tou dobou si sebe představoval úplně někde jinde,“ pokračuje herec. Ztvární roli Michaela, jenž hlavního hrdinu přesvědčuje, aby opustil své romantické představy o uměleckém životě a nechal se zaměstnat.

Muzikálové alter ego Larsona, který se nedožil premiéry ani jednoho ze svých dvou děl, ztvární Tomáš Vaněk, trojici doplní Lucia Jagerčíková. Na oceňovaný Rent navazuje novinka nejen tematicky. „Ten rukopis je tam jasně znát jak hudebně, tak melodicky. Kolikrát tam některé písničky z Rentu slyším tak nějak zvláštně zakleté,“ popisuje Pecha a láká diváky na poprock 90. let.

Pro muzikálového herce, který působí třeba v Hudebním divadle Karlín či v Divadle Broadway, je práce na malé scéně Divadla Na Prádle příjemnou změnou. Podle svých slov si sem odskočil přímo z Kongresového centra, kde s úspěchem hraje titulní roli v Rockym.

Režii Tick, tick... boom! má na starosti Martin Vokoun. Na choreografiích se mimo jiné podílel i Steve Josephson, který je podepsán nejen pod režií zmiňované české verze Rentu, ale i pod podobně úspěšnými počiny na poli muzikálové alternativy, jako bylo Into the Woods skupiny Prague Shakespeare Company či Bradburyho muzikál 2116 v Divadle Semafor.

Po čtvrteční premiéře mohou diváci na Tick, tick... boom! poprvé vyrazit v pondělí 19. února.