Divadelní ceny Thálie

Divadelní ceny Thálie - Činoherní cenu si odnesl Boris Rösner za roli Harpagona v Národním divadle. (26. března 2005) | foto: Michal Sváček, MF DNES

Thálie mají Rösner a Hybnerová

  • 8
Divadelními Tháliemi za loňský rok se mohou pyšnit herec Boris Rösner a Vanda Hybnerová. Muzikálu vévodili Dušan Vitázek a Daniela Šinkorová. Za činoherní celoživotní přínos divadlu byla oceněna herečka Antonie Hegerlíková. Talentem roku je Filip Čapka.

Slavnostním večerem v Národním divadle provázela Zdena Herfortová.

Ceny pojmenované po jedné z bohyň umění, po Múze komedie, byly uděleny již podvanácté.

Pro první Thálii si přišel Filip Čapka. Asociace ho ocenila v kategorii umělec do 33 let.

Skleněnou cenou se může pyšnit i zpěvačka Daniela Šinkorová, která si ji v kategorii muzikál a opereta vysloužila rolí Sally Bowlesové v Kabaretu, který připravilo plzeňské divadlo. Mužskou cenu ve stejné kategorii získal Dušan Vitázek za muzikál Hair.

Cenu Kolegia získala Soňa Červená. Cenu vyhlásil bývalý prezident a loňský držitel ceny Václav Havel.

"Jsem vděčna osudu, že mě nechal vystoupat až sem, po schodech na scénu Národního divadla," uvedla čerstvá držitelka Thálie.

Činoherní cenu si odnesl Boris Rösner. Cenu mu předal herecký kolega Petr Kostka. "Musím říct, že jsem tuto cenu nečekal," uvedl Rösner.

CENY THÁLIE 2004

Činohra

Vanda Hybnerová, Boris Rösner,
Opera Katarína Jorda Kramolišová, Peter Straka
Muzikál, opereta Daniela Šinkorová, Dušan Vitázek
Balet, pantomima Zuzana Susová, Michal Štípa
Umělec do 33 let Filip Čapka
Cena Kolegia Soňa Červená
Celoživotní přínos balet - Věra Vágnerová, opera - Marie Steinerová, činohra - Antonie Hegerlíková
Boris Rösner si za roli Harpagona v Národním divadle vysloužil již Cenu Sazky, Divadelních novin a Cenu Alfréda Radoka. V ženské větvi byla oceněna Vanda Hybnerová za roli Catherine ve hře Důkaz.

Baletní Thálii si vytančila Zuzana Susová za roli Giselle v Národním divadle Praha.

Operní Thálie byla udělena Kataríně Jordě Kramolišové za roli Normy ve stejnojmenném díle, jež připravilo opavské Slezské divadlo. V mužské kategorii byl úspěšný Peter Straka.

Zasvětili divadlu život
Vedle výročních cen se udělují ceny za celoživotní mistrovství v oboru činoherním, operním a baletním.

Thálie za celoživotní dílo v oboru balet byla udělena Věře Vágnerové. "Těžko hledám slova, která by vyjádřila velké díky všem. Brněnskému divadlu jsem zůstala věrna celých 62 let," uvedla Vágnerová.

Za celoživotní přínos v oblasti opery byla oceněna Marie Steinerová, v oblasti činohry získala Thálii herečka Antonie Hegerlíková.