Studenti uvádějí netradiční zpracování Peer Gynta

Čtvrtý ročník katedry alternativního a loutkového divadla pražské DAMU uvádí v divadle Disk Ibsenova Peer Gynta. Vyprávění je koncipováno jako sled subjektivních svědeckých výpovědí lidí, kteří se s Gyntem setkali a jejichž život ovlivnil. Vzniká tak pestrá mozaika názorů, z nichž se skládá rozporuplný obraz hlavního hrdiny, jako milovaného syna, snílka, sobce a člověka, který „se chce stát císařem“.

Scénická složka, která je hlavním odrazovým můstkem pro herecké kreace je dílem Jana Polívky. Vychází z principů akční scénografie – prvotně abstraktní scéna umožňuje hercům, aby si sami určovali prostor pro herecké akce prostřednictvím hry a metafory. V průběhu zkoušek „si herci hráli“ se scénou, která je nezvykle tvořena pouze látkami – podařilo se jim ve spolupráci se scénografem a režisérem vytvořit několik významových scénických rovin, od svérázného zobrazení drsné norské

PEER GYNT
Henrik Ibsen

režie Adam Renč
scéna Jan Polívka
dramaturgie Petra Zámečníková
hrají Andrej Polák
Paulina Böhmerová
Petr Veselý
Kryštof Čeřovský
Karolína Rottová
Markéta Plánková
Jakub Doubrava
Susan Lock
Jiřina Mencáková
Petr Vršek
Markéta Richterová
premiéra 8. listopadu 2001
krajiny až po stavy Gyntovy duše. Diváci tak pomocí působivých výrazových prostředků navštíví fantastická a tajuplná místa, jako Trolí říši, harém plný žen nebo africkou poušť.

Důležitými pilíři inscenace jsou také světla a hudba. Vratislav Šrámek volně zpracoval hudební báseň Edvarda Griega a zkomponoval hravé variace s prvky různých žánrů i motivy norské lidové hudby. 

Důležitou součástí inscenace je i light design (výtvarná stránka světel). Na vybavení divadla DISK moderní technikou pro studijní účely byl získán grant z Fondu rozvoje vysokých škol a Peer Gynt je první inscenací, kde se nová technika využije.

Peer Gynt, divadlo Disk, Praha. Fotografie z představení.