Z představení Dans ton coeur

Z představení Dans ton coeur | foto: František Ortmann

RECENZE: Představení Ve tvém srdci trochu postrádá originalitu

  • 0
Hudba, tanec, radost z pohybu. Až neuvěřitelný entuziasmus se před třemi lety povedlo francouzskému souboru Akoreacro dostat do představení Klaxon. Letos přivezl na Letní Letnou novinku nazvanou Dans ton coeur, tedy Ve tvém srdci. V Praze ji hraje jako evropskou premiéru.

Zdejší už poměrně náročné publikum Francouzi před oněmi třemi lety překvapili jednoduchým, svižným a přímočarým novým cirkusem, který místo příkras a hlubokých myšlenek sázel hlavně na živelnost.

Dans ton coeur

70 %

Autor: Akoreacro

Členové Akoreacra však logicky dospěli k tomu, že napodruhé by to už vyjít nemuselo – sázka na spontaneitu většinou v pokračování vyzní v tom lepším případě jako vykrádání sebe sama, v tom horším jako důkaz, že prvotní kouzlo snadno vyvane.

Soubor okolo sympatické akrobatky Claire Aldayi připravil novinku Dans ton coeur. Tentam je nezvyklý bombardon a pohled na obyčejnou scénu plnou křepčících hrdinů.

Akoreacro se do toho nyní opřeli naplno a nabízejí divákům velmi hodnotné představení, jaké lze od světového nového cirkusu čekat.

Myčka a plavčík

Příběh je roztomile lehounký: muž a žena, dva kolegové na pracovišti, se dají dohromady a prožijí lásku se všemi krásami i nástrahami. Od prvního polibku, přes zběsilé zařizování bytu, očekávání potomka, až po nevěru, násilí, rozchod a následné poučené návraty.

Podobně jako v Klaxonu hraje Akoreacro pro publikum v celé šíři svého šapitó. Vtipně tak vyznívá scénka seznámení, kdy akrobaté vykukují nad přepažením scény a kterou si užívá pouhá polovina sálu, zatímco ta druhá nahlédne do zákulisí realizace takových triků. Pobaví i moment zařizování bytu, kdy akrobati či hudebníci vystupují v rolích pračky, myčky či mikrovlnky. K nejlepším momentům Dans ton coeur však patří chvilka z veřejné plovárny, která překvapuje originálním ztvárněním, kdy se plavec i díky chytrému nasvícení skutečně ocitá téměř pod vodou.

Akoreacro přitom v novince vsadilo především na klasiku – skoky a hrazdu. A to je možná trochu problém – tam, kde se Akoreacro snaží dostát jistým očekávaným standardům, začíná trochu nudit. Divák se prostě musí rozhodnout: pokud chce vidět klasicky odvedené představení, Dans ton coeur potěší. Pokud však chce zažít něco originálního, novinka ho asi tolik nezaujme.