Diskuze

Pan Kaplan má třídu rád, teď i v muzikálu

Lze povídkovou knihu založenou na jazykovém humoru převést na jeviště? Městská divadla pražská hodlají dokázat, že ano. V sobotu má na scéně divadla ABC v režii Miroslava Hanuše premiéru muzikál Pan Kaplan má stále třídu rád, vzniklý na motivy jedné z nejslavnějších humoristických knih 20. století.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Clai

1. 2. 2009 11:58
Vážení pesimisté!

Představení PAN KAPLAN v divadle ABC je mimořádně zdařilé, ohlas obrovský, velmi povedená úprava od režiséra Hanuše - směrem k válečné době a k zoufalé situaci židovských uprchlíků, výtečně vybrané songy ze zemí, z nichž pocházejí ( zpíváno v originále ). Obrovským překvapením je nejen perfektní zpěv všech činoherců a jedné zpěvačky - včetně vícehlasů ve sborech u gospelů a pod., ale také skutečnost, že většinu nástrojů hrají živě sami herci...Neumím  si představit naše známé muzikálové tajtrlíčky, jak by tohle zvládli, především herecky přesné lidské typy a ještě těžkou výslovnost ve "špatné" češtině. Bravo a klobouk dolů celému souboru!

P.S. Zmíněná slečna Mitnick je tam také a přesně tak jsem si ji představoval.

0 0
možnosti

el-lobo

22. 1. 2009 0:50
Blbost

Přidalův překlad se jmenuje "Pan Kaplan má stále třídu rád". To, že použili Eisnerův překlad, je moc dobře - Přidal je v porovnání s Eisnerem poloviční. Autor článku by se měl zmínit o tom, jak se muzikálisti vypořádali s židovstvím postav - pan Kaplan a spousta dalších osob, vystupujících v knize, jsou Židé.

0 0
možnosti