Ostravar uvede Tančírnu Petra Tyce

Zajímavou možnost srovnání nabídne letošní 9. ročník divadelního festivalu Ostravar. Ode dneška do nedělě ho pořádá Národní divadlo moravskoslezské společně s dalšími ostravskými scénami: komorní Arénou, Divadelní společností Petra Bezruče a Divadlem loutek.

Cíl festivalu je již devět let stejný: dát o sobě vědět. Přehlídka v několika dnech nabídne divákům a především studentům divadelní vědy a kritikům přehled, co se děje na severomoravských scénách.

"Festival přinesl velký klad v tom, že divadla jsou více vidět a pak dostávají i nominace na ceny," podotkl dramaturg Národního divadla moravskoslezského Marek Pivovar.

Jako svá erbovní představení divadla nabídnou čerstvé inscenace nebo rovnou premiéry.

V několika případech bude možné srovnat ostravské inscenace s pražskými uvedeními: hra Charlotty Jonesové se v Národním divadle moravskoslezském hraje v režii Radovana Lipuse pod originálním názvem Humble Boy, Divadlo na Vinohradech ji nedávno uvedlo pod titulem Pokorný Felix.

Na téže scéně se také představí inscenace Juraje Deáka Můj boj – před časem stejný kus od Georga Taboriho nastudovala rovněž Divadelní společnost Jana Hrušínského.

Tančírna jako zrcadlo národních dějin je téma, které stále přitahuje: v Ostravě se s Tančírnou aneb Tanečními čaji vyrovnával choreograf Petr Tyc.

Divadelní společnost Petra Bezruče nabídne například Klimáčkovu hru Marie Sabina nebo hru Švéda Larse Noréna Chaos je sousedem Boha.