Dirigent Tomáš Netopil

Dirigent Tomáš Netopil | foto: Národní divadlo

Opera Národního divadla bude mít nového šéfdirigenta

Post šéfdirigenta opery Národního divadla obsadí od sezony 2009/2010 mladý český dirigent Tomáš Netopil.

Navzdory svému věku nasbíral Tomáš Netopil řadu zkušeností zejména na zahraničních scénách. Aktuálně hostuje u BBC Philharmonic Orchestra, Orchestra Symphonica Toscanini, v drážďanské Semper Oper či u Izraelské filharmonie. 28. června jej čeká premiéra v Bavorské státní opeře v Mnichově, kde nastudoval operu Doktor Faust Ferruccia Busoniho.

Na domácí půdě spolupracoval především s Českou filharmonií, Symfonickým orchestrem hl. m. Prahy FOK, Pražskou komorní filharmonií a Státní filharmonií Brno. Publikum Národního divadla vřele ocenilo dirigentovy kvality při slavnostním koncertu k otevření jubilejní 125. sezony v roce 2007.

"Tomáš Netopil patří k současné špičce mladých dirigentských osobností. Na post šéfdirigenta opery ND nastupuje jako přední osobnost české a mezinárodní hudební scény. Naším společným cílem je rozvíjet českou a mozartovskou operní tradici v Praze. Tomáš Netopil je bezpochyby novou a velmi inspirující tvůrčí silou opery ND,“ uvedl šéf opery Národního divadla Jiří Heřman.

V Národním divadle se Netopil uvede hned v úvodu sezony 2008/2009, a to na slavnostním koncertu 11. září s lotyšskou sopranistkou Maijou Kovalevskou. Měsíc poté, v říjnu, se tuzemskému publiku představí také jako operní dirigent v Mozartově opeře La finta giardiniera (Zahradnice z lásky), která vzniká pod režijním vedením manželů Herrmannových. Na počátku roku 2009 bude opět dirigovat koncert k narozeninám W. A. Mozarta se sopranistkou Adrianou Kučerovou.