Vladimír Müller a Pavel Kříž v pohádce O statečném kováři (1983)

Vladimír Müller a Pavel Kříž v pohádce O statečném kováři (1983) | foto: © Filmové studio Barrandov / Ota Kamenský

Mikši, Mikšíčku... Statečný kovář se vrací v pohádkovém muzikálu

  • 4
Sedmatřicet let stará filmová pohádka O statečném kováři s Pavlem Křížem v hlavní roli se dočká své divadelní adaptace. Pod stejným názvem ji bude od neděle uvádět Městské divadlo Brno.

„Znám ji od svých mladých let. Až v dospělosti jsem si uvědomil, že je na ní nejzajímavější atmosféra, a tu vytváří hudba. Provází vlastně celý děj,“ vysvětluje režisér Igor Ondříček. 

„A protože je to hudba Petra Ulrycha, který pro naše divadlo napsal již řadu veleúspěšných titulů, jako jsou třeba Koločava, Radúz a Mahulena, Markéta Lazarová, Máj a další, bylo nasnadě připravit pro divadlo právě tento titul,“ pokračuje režisér, který si sám v novince zahraje postavu starého kováře. Hlavního hrdinu Mikše ztvární Aleš Slanina.

Původní film inspirovala pohádka Boženy Němcové, tvůrci divadla však vycházeli čistě z filmové verze. „Předlohou našeho Statečného kováře se stal filmový scénář, který byl úzce spojen s Petrovou hudbou,“ potvrzuje Ondříček. 

Do pohádky dodali celkem osmnáct nových písní. „Přitom diváci uslyší všechny hudební motivy, které znají z filmu. Hudba hraje v divadelní verzi téměř pořád,“ upozorňuje Ondříček a dodává, že s Ulrychem vlastně vytvořili muzikálovou pohádku. „Písničky jsou krásné, v pohádkovém lidském světě čerpají z našeho folkloru, v temné říši Černého krále pak znějí až rockově,“ dodává režisér a zároveň umělecký šéf zdejší zpěvohry.

Filmová verze je vedle hlášek jako „Hoř světýlko, plápolej, temnou sílu udolej“ či „Mikši, Mikšíčku, dej mi rybičku“ známá i pro celkový temný nádech. Divadelní verze prý bude laděná podobně. „Ono se tam o moc veselých věcech nehraje,“ vysvětluje Ondříček. 

„Ale pravdou je, že se nám během zkoušení snad podařilo najít v pohádce i dost humoru. Myslím, že ten k českým pohádkám patří. Takže se snad zasmějí děti i rodiče a děti se budou ještě k tomu pořádně bát,“ dodává.

Hrát se bude v červnu a červenci v open-air prostoru Biskupský dvůr. Scénu plnou pohádkových situací a kouzel má na starosti Jaroslav Milfajt.