Z inscenace Otec/Doma - Blanka Bohdanová

Z inscenace Otec/Doma - Blanka Bohdanová | foto: Národní divadlo

Národní divadlo složí poctu Blance Bohdanové

  • 1
Národní divadlo v Praze složí hold své věrné herečce. Blance Bohdanové, která je členkou první scény již dvaačtyřicet let, vypraví vlastní benefici. Inscenace s názvem Barevný život má v režii Lídy Engelové ve středu premiéru.

Herečka považuje benefici za poctu, přestože se raději dívá do budoucna než do minulosti. Ačkoli pořad připomene i její slavné role, jakou byly například Manon Lescaut či Desdemona v pardubickém divadle, hodlá nabídnout více než jen bilancování.

Podle šéfa činohry Michala Dočekala je navíc Bohdanové profesní život natolik bohatý, že zmapovat jej ani nelze, pouze do něj letmo nahlédnout. Toto nahlédnutí zprostředkuje vedle umělkyně také publicistka Zuzana Maléřová, která s Bohdanovou povede rozhovor. Pomocníkem jí bude herec Jan Dolanský.

"Nerada o sobě mluvím, ale Zuzana Maléřová je moje snacha, tak ze mě snad vytáhne nějaké důvěrnosti," žertovala Bohdanová.

Bohdanová: Nejsem "roležrout"
Představení by mělo zprostředkovat i další "odstín z barevného světa" herečky, tedy její výtvarnou činnost. "Myslím, že každý herec potřebuje něco, čím by se osvobodil. V divadle totiž stále někomu sloužíte – autorovi, režisérovi. Nejenže si nevybíráte, s kým budete a co budete hrát, ale nemáte ani vliv na téma. Tuto možnost mi dalo až malování," vysvětluje herečka s tím, že nikdy nebyla "roležrout", ale své téma vyjádřit potřebuje.

Mrzí ji také, že pro její věkovou kategorii dramatika velká témata prakticky nenabízí. "Je to tím, že hry píšou převážně muži. Herečky z milovnic rázem procitnou do matek a babiček, " komentuje.