Národní chystá úklady i pohled do boží tváře

Národní divadlo uvede v lednu dvě inscenace klasických her - Schillerovy Úklady a lásku a Tylovu Drahomíru aneb Krvavé křtiny. Jména obou režisérů, Jana Nebeského a Jiřího Pokorného, naznačují, že rozhodně nepůjde o muzeální kousky.

Na místě je spíše očekávat poměrně razantní interpretace.

Úklady a láska mají premiéru ve Stavovském divadle v režii Jana Nebeského již dnes a v hlavních rolích tragicky končících milenců, jejichž lásce kladou překážky nejen intriky, ale také stavovské rozdíly, se představí Kateřina Winterová a Saša Rašilov.

Zatímco Saša Rašilov se na roli Ferdinanda připravuje již od patnácti let, kdy Schillerovo drama chápal především jako výtrysk romantického vzdoru, režisér Nebeský rovnou přiznává, že hru ani dramatika nemá v oblibě.

"Myslím si však, že je to lepší a dobrodružnější než inscenovat autora svého srdce. Oč nedůvěřivější máte přístup k věci, o to více ji musíte zkoumat. Hledal jsem v Schillerovi chyby, aby se má nedůvěra potvrdila. Schiller však zvítězil, nemám ho sice o nic raději než na začátku práce, ale k textu jsem získal obrovskou úctu," prohlásil Jan Nebeský.

Hru vidí nejen jako milostné drama, v němž je zachyceno gesto buřičského vzdoru vůči rodičům, ale i jako konfrontaci s Bohem. "Neuvidíte příběh lásky, ale pohled do boží tváře," poznamenal.

Dramaturgyně Daria Ullrichová, podle níž je hra napěchována prudkou energií, kterou do ní pětadvacetiletý nespokojený dramatik vložil, nabízí ještě další téma skrytá v textu. "Úklady a láska jsou také o kariérismu, o lidech, kterým se svět scvrkl na touhu dostat se nahoru a udržet se tam," uvedla.

Protivníky obou milenců si zahraje Ondřej Pavelka jako maršálek von Kalb a David Prachař jako ministrův tajemník Wurm. Text dramaturgyně a režisér zbavili literárnosti, situace prý ze hry nevypadla jediná.