Byl jako cimbálovka a celá jižní Morava dohromady, loučila se Medvecká se Somrem

  • 10
Ve velké obřadní síni strašnického krematoria v Praze se rodina, přátelé a kolegové rozloučili s Josefem Somrem. Během obřadu emotivně promluvila jeho kolegyně Taťjana Medvecká. Dlouholetý člen Činohry Národního divadla, oblíbený divadelní, rozhlasový, televizní a filmový herec zemřel minulý týden ve věku 88 let.

Už od jedné hodiny odpolední mířili před strašnické krematorium smuteční hosté, vidět mezi nimi bylo například herečky Vandu Hybnerovou, Elišku Balzerovou, Báru Hrzánovou, Lilian Malkinu, ředitele Činoherního klubu Antonína Procházku, ředitele Národního divadla Jana Buriana či režiséra a herce Jana Kačera. „Přišel jsem se s Pepíkem rozloučit,“ sdělil novinářům viditelně pohnutý Jiří Bartoška a vzpomněl, jak herci v Karlových Varech předal cenu za celoživotní filmové zásluhy. Somr se ostatně objevil i v hlavní roli jedné z novějších znělek festivalu.

„Poslední vzpomínku na Pepíka Somra mám, když jsem si od něj nechala křtít knížku. Tam jsme se viděli naposledy a jako o život jsme ještě zpívali moravské písničky,“ vzpomněla Jitka Zelenohorská, která si s Josefem Somrem zahrála nejen onu slavnou „razítkovou“ scénu v oscarovém snímku Ostře sledované vlaky.

„Vzpomínám na něj jako na skvělého herce a výborného chlapa,“ uvedla pak Ljuba Krbová. „Pepíček byl jedním z mých nevlastních filmových otců. Vždycky s ním bylo příjemné posezení. Skromný člověk, a přitom s ním byla velká sranda,“ vzpomněl na kolegu Otakar Brousek.

Jiří Bartoška přichází na poslední rozloučení s Josefem Somrem (26. října 2022).

Přicházející hosté se mohli podepisovat do smuteční knihy umístěné před vstupem do budovy. Uvnitř byla připravena rakev se zesnulým hercem, kterou obklopovaly smuteční květiny a věnce. Věnec s věnováním zaslal například zmíněný karlovarský festival. Po pravé straně pak byla k vidění hercova velká fotografie.

Obřad začal se čtvrthodinovým zpožděním operním zpěvem v podání barytonisty opery Národního divadla Romana Janála. Během obřadu pak promluvila Somrova dlouholetá kolegyně z Národního divadla Taťjana Medvecká. Vzpomněla nejen na herecké zkušenosti a zájezdy, ale i na bujaré večírky, které se svým profesním vzorem prožila.

Zase si mne rozbrečel

„Byl při hraní napjatý jako elektrický vodič, nabitý na milion voltů. Energický a jedinečný v jakékoli roli. Měla jsem ho jako měřítko hereckého partnera. Vždycky jsem si představovala, jak by to zahrál Pepa, a to mi pomohlo posunout se dál,“ přiznala během dlouhé a emotivní řeči viditelně pohnutá Medvecká. Vzpomněla dále na hercovy výkony ve slavných režiích Ladislava Smočka či Miroslava Macháčka.

„Před svatbou mi hrál na klavír a zpíval. Měla jsem tehdy pocit, že mi hraje cimbálová muzika a celá jižní Morava dohromady,“ pokračovala dojatá herečka. „Naposledy jsem mu volala z Karlových Varů, kde jsem zrovna viděla Žert. Řekla jsem mu, že mne na konci filmu po letech zase rozbrečel. Poslední slova, která jsem od něj slyšela, byla: Mám tě rád. A já volala do telefonu: Já tebe taky, Pepo! Moc! Takže za nás za všechny: Měli jsme tě rádi, děkujeme. Budiž ti země lehká,“ zakončila svou řeč. Následně živě zazpíval Jiří Pavlica s Hradišťanem a poté opět Janál.

Výpravčí s razítkem, veterán Servác nebo žertéř Ludvík. Zemřel herec Josef Somr

Rakev s Josefem Somrem se následně za mohutného potlesku naplněného krematoria zasunula a smuteční obřad po půlhodině skončil.

Téměř dvě stě rolí

Josef Somr ve filmech ztvárnil více než 170 postav, jeho zřejmě nejznámější rolí je výpravčí Hubička, lišácký svůdník z oscarových Ostře sledovaných vlaků Jiřího Menzela.

Somr postupně prošel divadelními scénami v Brně a Pardubicích. V roce 1965 se stal členem pražského Činoherního klubu, kde hrál pod režijním vedením Ladislava Smočka (Piknik), Jiřího Menzela (Mandragora) či Jana Kačera (Zločin a trest nebo Revizor).

V roce 1978 využil nabídky, kterou mu z Národního divadla poslal Miroslav Macháček. Na první české scéně ztvárnil například Maršála v Čapkově Bílé nemoci, Kláska v Jiráskově Lucerně nebo Kunze v Krobotově nastudování Roku na vsi bratří Mrštíků.

Za Pana Františka v Hrubínově Romanci pro křídlovku získal v roce 1998 první Thálii, druhou mu o čtyři sezony později vynesla role ve hře Donalda Coburna Džin, kterou nastudoval ve Viole, kam z Národního divadla přešel. V roce 2014 se stal držitelem ceny Thálie za celoživotní činoherní mistrovství.

Před kamerou debutoval v roce 1964 ve snímku Obžalovaný režisérů Jána Kadára a Elmara Klose. Jeho první velká chvíle přišla o dva roky později, kdy si ho režisér Menzel vybral do Ostře sledovaných vlaků.

I na filmovém plátně a televizní obrazovce zanechal Somr nesmazatelnou stopu. V roce 2012 dostal Českého lva za přínos kinematografii.

Slavný herec své poslední dny trávil v sanatoriu v Nové Ves pod Pleší.