Jiří Suchý otevřel v pražských Dejvicích výstavu Kufřík (6. listopadu 2019).

Jiří Suchý otevřel v pražských Dejvicích výstavu Kufřík (6. listopadu 2019). | foto:  Dan Materna, MAFRA

Pochodem v chod! V Semaforu zavládne v neděli odpoledne vojna

  • 0
Speciální akci spojenou s premiérou nového filmu připravil na neděli do svého Divadla Semafor Jiří Suchý. Diváci zde vedle unikátní možnosti zhlédnout snímek jako první mohou i zakoupit Suchého grafické listy a poslechnout písně. Vše s vojenskou tématikou.

Věř, hochu, že to nebudeš mít vždy lehký. Jiří Suchý slaví devadesátku

Vlastní obrazy, plakáty z her i dosud nezveřejněné fotografie doprovázejí...

Citátem z pětapadesát let staré hry Benefice zve čerstvý devadesátník Jiří Suchý na nedělní speciální akci ve svém Divadle Semafor: „Dneska už slovo benefice nic neznamená, ale byly doby, kdy bych z takový benefice byl tejden živ a ještě si koupil kolo.“

„Tenkrát, když jsem tu hru uváděli, bylo na benefici pohlíženo jako na feudální přežitek, socialistického herce nevhodný. Dneska to zkoušíme znovu, třeba to bude lepší,“ vysvětluje Suchý. Diváky totiž zve na premiéru nejnovějšího dokumentu Pochodem v chod, aneb zastavit stát, který se svou asistentkou Irenou Zlámalovou natočil v době pandemie. „V něm se zmíněný Suchý, neboli já, svěřuje s humorem sobě vlastním s celoživotním vztahem k vojsku.“ 

Jiří Suchý otevřel v pražských Dejvicích výstavu Kufřík (6. listopadu 2019).

Zhlédnout jej bude možné tuto neděli od 15 hodin za jednotné vstupné 300 Kč. Výdělek půjde na provoz nedaleké výstavě Kufřík, kde Suchý a Semafor odhalují důležité relikvie z historie divadla. „Výstavě vznikla koronavirovou přestávkou značná ztráta, kterou by mohla benefice mírně vylepšit,“ vysvětluje Suchý. Výstavní prostor Kufřík lze nalézt v Kyjevské ulici, otevřen byl v listopadu 2018.

Podpořit Kufřík mohou diváci i dalším způsobem. Vedle premiéry filmu totiž budou mít speciální šanci zakoupit si Suchého grafické listy a ilustrace s vojenskou tématikou v ceně od 100 do tří tisíc korun. 

Sám Suchý pak na akci za podpory Jitky Molavcové a Jiřího Svobody zazpívá několik písní taktéž na téma vojna.