Arnošt Goldflam

Arnošt Goldflam | foto: ČTK

Goldflam v divadle nakoukne do životů celebrit

Arnošt Goldflam se po roce vrací do pražského divadla Archa, kde uvedl sérii Masochista, s novým cyklem Voyeur. Jeho hrdina Jenda Selbstquaeler bude znovu vyprávět o všem, kromě sebe.

"Masochista pozoruje své okolí a stává se Voyeurem," říká Goldflam. Voyerem se stane dnes poprvé a pak ještě po dva lednové a tři únorové čtvrtky.

Zatímco v předchozích pěti večerech Goldflamovo "alter ego" Jeník vyprávělo o sobě, nyní na publikum čekají osudy Jeníkových blízkých a dalších lidí. Přestože vypravěč slibuje neuvěřitelné příhody obyčejných životů, dramata, zážitky, ba i klepy, ani nyní by se Goldflam nechtěl přiblížit hereckým historkám.

"Zajímají mě příběhy," vysvětluje. Loňské závěrečné čtení pohádek "na dobrou noc" zastoupí příhody s významnou osobou či celebritou, s níž se "masochista" Jeník setkal.

A do jaké míry lze vypravěči věřit? "Je to napůl pravda, napůl výmysl," říká Goldflam s tím, že neměl v úmyslu vytvořit satiru, v níž by se někdo poznával.

"Pokud něco ironizuji, pak jen vlastnost či charakteristický rys. Nikdy nebudu povídat o jednom konkrétním člověku, v jedné figuře je schováno třeba deset dalších lidí," podotýká Goldflam.

Každý z večerů je premiérou a derniérou zároveň. "Baví mě ta neopakovatelnost, fakt, že není nastudované představení, v němž zůstává z poloviny prostor pro improvizaci. Mám jen vedoucí linku a postavy, proto je to inspirativní, a jak se říká, rajcovní," míní Goldflam.