Ivana Uhlířová během prvních zkoušek kusu Černý med | foto: Činoherní klub

Uhlířová proti Fridrichovi. Činoherní klub propluje Černým medem

  • 0
S úšklebkem a platinovým přelivem shlíží Ivana Uhlířová z pozvánky na nejnovější premiéru pražského Činoherního klubu, která se jmenuje Černý med.

Proti ní sedí notně zkroušený Vasil Fridrich. Herecká dvojice se v autorské hře Vojtěcha Maška představí poprvé 19. ledna.

A podobně jako na plakátu to asi bude vypadat i na pódiu. Ústředním motivem Černého medu je dialog, konkrétně výslech podezřelého.

„Zatím vám nemůžeme sdělit více, celý případ je v tuto chvíli v šetření. Vše se odehraje v pravý čas a všechny důležité informace vám budou sděleny,“ píše se doslova na stránkách legendární scény.

„Jsme schválně trochu záhadní, vyšetřování by mělo před diváky leccos odhalovat,“ přiznává jistou tajuplnost novinky autor, který se jinak zabývá komiksy a filmovými scénáři. „Vždycky mě zajímal dialog jako mocenský nástroj, jako nástroj svádění či manipulace,“ popisuje Mašek.

Vytvořil proto drama, kde jsou v rámci policejního výslechu karty jasně rozdané. Rozdílné role pro muže a ženu prý textu dodávají na intimnosti. „Dialog zde není téma, představuje nástroj. Dramatičnost kusu spočívá v souboji i ve vyšetřování záhady. Mělo by to být napínavé,“ láká dále diváky.

„Černý med je v textu zmíněn vyslýchaným spisovatelem jako definice kritiky. Říká, že po něm negativní kritika stéká jako mazlavá hmota,“ vysvětluje nezvyklý název Mašek, který se o režii podělil právě s Uhlířovou. Dvojice už předtím společně tvořila ve Studiu Hrdinů, Fridricha si Uhlířová vybrala na základě spolupráce na Večerech Analogonu.

První reprízu v Činoherním klubu plánují na 24. ledna.