Přijíždí skupina BRAThANKI

Náměšť nad Oslavou - Na jeden z programových vrcholů se dnes chystá náměšťský festival Folkové prázdniny. Tématický den má svého patrona v Jiřím Pavlicovi, který pozval na Vysočinu špičku současného středoevropského folklóru nebo world music. První veřejné vystoupení v Česku si odbude populární polská skupina BRAThANKI.

Od sedmnácti hodin začne první koncert, který přichází s titulem Kořeny a world music. Když je Jiří Pavlica v Náměšti, pak nemůže chybět jeho kapela Hradišťan. Ta staví na slováckém folklóru, kterým oslovila nejen posluchače, ale i řadu muzikantů ze vzdálenějších hudebních žánrů. "Nikdo Pavlicovi neupře, že neusnul na vavřínech dolňáckého folklóru a neudělal si z něj dobré živobytí a jediný důvod k zahraničním zájezdům. Cimbálovou muziku Hradišťan přebíral po primáši Jaroslavu Staňkovi jako dvaadvacetiletý student. Za čtvrt století natočil patnáct alb a jediné není pouhým opakováním předchozího," říká o skladateli, primášovi a zpěvákovi hudební publicista Jiří Černý. Vedle Hradišťanu se objeví Horňácká muzika Mirka Minkse.

Další host se chystá do Náměště ze Slovenska. Zuzana Homolová s houslistou Samo Smetanou a Hradišťanem představí onu "world" polohu hudby. "Koncert s podtitulem "Kořeny a world music" je hudebním střetem i souzněním na jedné straně hudby původní, autentické, vycházející z konkrétního regionu, a na druhé straně hudby inspirované mnoha vlivy, rozvedené svými autory a interprety," vysvětlují organizátoři podtext odpoledního vystoupení.

Večer potom přinese exkluzivitu u nás nevídanou. Středoevropský postkomunistický prostor představí koncert s podtitulem Visegradský galakoncert. Od jedenadvaceti hodin vystoupí opět Pavlicův Hradišťan a skupina Talant, které budou reprezentovat Českou republiku. Maďarsko a Slovensko spojují síly ve skupině Ghymes, která už se stihla dostat do povědomí českých posluchačů. Kapela hrající temperamentní i melancholickou maďarskou hudbu vystupovala na pozvání Jiřího Pavlici i v pořadu České televize Sešli se ... Skupina vznikla před patnácti lety a na svém kontě má sedm nahrávek. Místem, kam často zajíždí, je Francie.

Vrcholem a českou premiérou potom bude vystoupení polské skupiny BRAThANKI. "Dosud jsme v České republice hráli jen jednou pro uzavřenou společnost ve Španělském sále Pražského hradu," uvedla zpěvačka Halina Mlynkova. Svou hudbu členové BRAThANKI definují jako "folklór upravený v současném duchu". Kapela vznikla v roce 1998, o dva roky později se k sedmi zakládajícím členům přidala zpěvačka Mlynková, která pochází z Českého Těšína a v Polsku uvádí vlastní televizní pořad. Kromě zpěvačky se v Náměšti ukážou i akordeonista Janusz Mus, flétnista Stefan Błaszczyński, houslista Adam Prucnal, kytarista Jacek Królik, Grzegorz Piętak, který hraje na basovou kytaru a perkusista Piotr Królik.

Desetidenní Folkové prázdniny v Náměšti nad Oslavou začaly v pátek. Na festivalu zahrají folkové, jazzové, bluesové i folklórní skupiny. Letos ho doplňuje akce Keltské dílny, kde se zájemci seznámí s gaelštinou, gaelskými písněmi či s hrou na keltskou harfu. Program doplňují odpolední programy na Open scéně v kempu za Špitálkem, kde bez nároku na honorář vystupují zpěváci a divadelní soubory. Ve středu to od 13 hodin bude divadlo Jájátro Tyjátro z Brna a skupiny Bonsai č. 3 z Českých Budějovic a rakovnická Z Davu.