Nedostatek peněz pro Prahu 2000 přinese méně uskutečněných akcí

P r a h a - Organizační tým projektu Praha - Evropské město kultury roku 2000 chce mít do konce března jasno o hrubé programové náplni akce. Dramaturgická rada vybrala z bezmála pěti set předložených návrhů skupinu sto deseti projektů, které hodlá buď plně, nebo částečně financovat. Michal Prokop, ředitel štábu Prahy 2000, však upozorňuje, že v takto navrženém programu se bude ještě škrtat. Důvod je jednoduchý - nejsou peníze.
"Nedostatek peněz se možná projeví v kvantitě, nikoli v kvalitě jednotlivých programů. Raději půjdou pryč celé projekty, než abychom měli více špatných," tvrdí Prokop. Nezakrývá však, že rozpočet Prahy 2000, plánovaný ještě před jeho jmenováním šéfem Prahy 2000 loni v červenci, se rozklížil. Vláda, která pro letošek přislíbila zhruba 180 milionů korun, nakonec uvolní necelou třetinu této sumy. Také sponzorské peníze, s nimiž lze na základě dosavadních jednání předběžně počítat, jsou hubenější, než zněly předpoklady. Michal Prokop mluví přibližně o částce 100 milionů korun. Hlavním financiérem akce tak zůstává pražský magistrát. Jeho rozpočet bude sice schválen až v polovině března, ale částku dvou set padesáti milionů, vyčleněných pro rok 1999 na přípravu Prahy 2000, zatím nikdo nezpochybnil.
A to i přesto, že ve vztazích mezi radnicí a obecně prospěšnou společností, která zajišťuje pražské kulturní oslavy konce milénia, to minulý týden velmi zajiskřilo. Primátor Jan Kasl vyjádřil na tiskové konferenci nespokojenost s postupem příprav: naznačil, že magistrát hodlá organizačnímu týmu tvrdě šlapat na paty a mezi řádky jeho prohlášení zazněla i výzva k personálním změnám ve vedení společnosti.
Michal Prokop, který mezitím s primátorem jednal, včera nechtěl celou věc dále komentovat, odmítl pouze primátorovy výhrady ohledně slabé propagace akce. "Rozběhla se reklama v médiích, na takzvaných city lights plochách po městě, otevřeli jsme internetovou stránku," uvedl Prokop. Ostatně informace o Praze i ostatních osmi kulturních městech roku 2000 lze najít na adrese: www.praha-emk2000.cz.

Témata: Jan Kasl