Matiné s herci otevře výstavu

Ostrava - Divadelníci všech čtyř ostravských profesionálních divadel, mimo jiné Eva Dřízgová-Jirušová, Richard Krajčo a další, vstoupí v pátek odpoledne do Domu umění v Ostravě, aby zahájili výstavu Antické inspirace ve výtvarném umění. Expozicí se Galerie výtvarného umění připojuje k projektu Společná plavba, který zatím spojil čtyři ostravská divadla inscenacemi na téma antických vyprávění.

Páteční produkce některých členů souborů Národního divadla moravskoslezského, Divadla loutek, Komorní scény Aréna a Divadelní společnosti Petra Bezruče by měla připomenout neobvyklý počin ostravských divadelníků v kontextu českého divadla devadesátých let.

„Vznik čtyř inscenací považuji za nejcennější přínos projektu a zatím nedoceněnou věc,“ vzpomenul jeden z tvůrců projektu Společná plavba Radovan Lipus, který stojí také za pátečním odpoledním vystoupením činohry Národního divadla moravskoslezského.

Ukázky z produkcí jednotlivých divadel by měly připomenout ostravské inscenace Zlaté rouno, Héraklés, Médea, Orefeus a Eurydika, například loutkoherci chystají krátký výstup ze svého představení Héraklés, v němž používají originální loutky z 18. století.

Expozice připomene mimo jiné i první výstavu v ostravském Domě umění, jejíž sedmdesáté páté výročí připadlo na 16. května 1926. Kurátor výstavy Petr Beránek vybral přes třicet autorů, od neznámých evropských malířů a kreslířů z 16. a 17. století až po současné nebo teprve nedávno zesnulé výtvarníky, mezi nimiž nechybí například Vilém Wünsche, Jiří Anderle, Jan Bauch, Vincenc Makovský, Emil Filla a další.

Výstava představuje také všechny výjevy, které mohli návštěvníci ostravských inscenací Společné plavby. Nechybí zde například obraz Orfeus a Eurydika, který posloužil jako předloha k plakátu na projekt Společná plavba. Divadelní matiné v Domě umění začíná v pátek ve čtyři hodiny odpoledne.