Lidé poznavají dřívější způsoby vaření

Uherské Hradiště - Výstava Víš, co jíš aneb co a jak se dříve jedlo přibližuje ve Slováckém muzeu v Uherském Hradišti historii přípravy a konzumace různých, především lidových jídel. Ukázky pazourků, nádobí a zařízení k úpravě pokrmů zahrnují nejstarší údobí života lidské společnosti až po třicátá léta 20. století.

Expozice je určená především školákům. Pro ně autorka výstavy a vedoucí Dětského muzea Zdena Poláková připravila i praktickou výuku. "Chlapci a děvčata si vyválejí těsto a vyzkoušejí
vykrajování vánočního, velikonočního nebo masopustního pečiva," poznamenala.

Zájemci mohou také absolvovat test znalostí při poznávání ne zcela běžného nádobí a kuchyňských potřeb.

Do 3. března návštěvníci poznají, jak se dříve doma peklo, vařilo a smažilo. Muzejníci jim předvedou postupy při konzervaci potravin sušením, vařením a uzením.

"I když slovácké zabíjačky jsou pomalu už minulostí, přesto v expozici nechybějí ani dřevěné troky, což jsou necky sloužící k opaření vepře, stejně jako pracovní pomůcky řezníka," popsala  kurátorka výstavy Ludmila Tarcalová.

,