Festival patří barokní hudbě

Opava - Významní čeští i světoví interpreti varhanní hudby zavítají do Opavy, kde vystoupí na I. ročníku Mezinárodního varhanního festivalu barokní hudby. Varhaníci z Polska, Německa, ale i Spojených států amerických zahrají každý čtvrtek až do 18. října na nových, v loňském roce inaugurovaných varhanách v chrámu svatého Ducha v Opavě, které postavil varhanář Václav Smolka z Krnova.
"Festivalový projekt mezinárodního charakteru přivede do Opavy umělce - vynikající varhaníky s renomé v oblasti interpretace staré hudby s výrazně definovanou dramaturgií programu. Ta zahrne různé stylové oblasti a žánry období hudby barokní a klasicistní a umožní posluchačům porovnávat různé skladebné i interpretační rozdílnosti v hudbě severoněmecké, jihoněmecké, italské, české a tak dále," prohlásil za pořadatele festivalu varhaník Tomáš Thon z Opavy.

Na čtvrtečním koncertu mezinárodní varhanní přehlídky vystoupí tento týden polský interpret Marek Toporowski. Absolvent Hudební akademie ve Varšavě, který si prohloubil varhanní interpretaci v řadě zahraničních zemí, uvede program nazvaný Varhany a cembalo v 18. století, v němž zazní Biblické sonáty Johanna Kuhnaua. Umělec zahraje na kopii barokního spinetu Stephana Keeneho, jehož originál vznikl v roce 1714. Spoluúčinkovat s polským varhaníkem bude opavský herec Emanuel Křenek.

Mimořádný koncertní zážitek na festivalu umožní ojedinělý hudební nástroj, jakým jsou právě místní varhany. "Na jejich zvukovém charakteru se podílel švýcarský varhanář Ferdinand Stemmer. Varhanám mimořádných zvukových kvalit se tak dostalo příměsi jihoněmeckého baroka s francouzskými prvky. Nástroj proto umožňuje interpretovat varhanní skladby 16. až 18. století, včetně užití dobového historického ladění Weckmeister III a splňuje mezinárodní kritéria pro interpretaci barokní varhanní hudby," uvedl Thon, který už minulý týden ve čtvrtek otevřel mezinárodní přehlídku koncertem, na němž zahrál pražskou varhanní hudbu z 18. století.

K významným festivalovým hostům bude patřit americký, původem však holandský varhaník Jan-Piet Knijff, který nyní působí na americké hudební škole v New Yorku - Aarond Copland School of Music. Hudebník zahraje příští čtvrtek díla Jana-Pieterszoona Swelincka a autorů severoněmecké varhanní tvorby. "Knijf například jako sólista na cembalo uvedl ve světové premiéře opus Alfreda Schnittkeho," dodal Thon, který přizval na festivalové koncerty ještě varhaníky Christiana Lorenze z Německa (hudba Johanna Sebastiana Bacha) a Martinu Kolářovou z České republiky (jihoněmecká a italská barokní hudba).

Vstupenky je možno zakoupit hodinu před koncertem nebo je lze objednat na telefonním čísle 0603/320812. Cena je 80 korun (pro studenty 50 korun), pernamentka na celý festival stojí 320 korun.