Baroko ovládne Hollarovu galerii

Šumperk - Výstavu pod názvem Baroko a zbožnost na severozápadní Moravě připravuje Okresní vlastivědné muzeum v Šumperku ve "své" Hollarově galerii. "V naší oblasti nejsou tak honosné barokní stavby jako například na Olomoucku, přesto zde baroko zapustilo hluboké kořeny, které rozhodně stály za zmapování," uvedl spoluautor výstavy Zdeněk Doubravský.

V úvodní části výstavy autoři představují zajímavý vývoj církevní správy v oblasti po bitvě na Bílé hoře, kdy na území pronikalo katolictví a byl nedostatek kněží. "Z map se například dozvíme, že šilperský (dnes štítecký) farář musel spravovat šest farností, což v tehdejší době nebylo fakticky možné," popisuje Doubravský. Jiné mapy dokumentují situaci o padesát let později, kdy byl už naopak kněží dostatek.

Církevní architektura je představena návštěvníkům výstavy na fotografiích. Nejvíc pozornosti věnují autoři významným barokním stavbám oblasti: kostelům v Zábřehu, Štítech a Úsově, zámecké kapli ve Velkých Losinách či kapli svaté Barbory v Šumperku.

Na fotografiích se objevuje také řada kostelů v období baroka upravovaných nebo dostavěných, kaplí a kapliček i božích muk. Z depozitářů muzea se dostanou na světlo barokní sochy světců a světic, andělů a obrazy s náboženskou tematikou.

Mimořádnou pozornost věnují autoři prolínání baroka do života obyčejných lidí. "Je zajímavé sledovat, jak po odeznění baroka jako stylu dožívá mezi lidmi ještě dlouho v devatenáctém století, přitom předkové těch samých lidí baroko v sedmnáctém století na jeho počátku odmítali," uvedl Zdeněk Doubravský.

Významné místo má na výstavě připomenutí okázalých poutí oblíbených mezi prostými věřícími, které mají původ právě v období baroka. Mezi exponáty je také řada předmětů, které si lidé z poutí přinášeli domů: růžence, krucifixy, obrázky svatých, zasklené modely Golgoty či modlitební knížky.

Stylizovaný sakrální kout selské jizby je pohledem do místa, které bylo v každé tehdejší chalupě a kde lidé trávili čas v modlitbách a rozjímání. Výstava Baroko a zbožnost na severozápadní Moravě bude zahájena ve čtvrtek 17. května v osmnáct hodin a potrvá do konce prázdnin.