Amerika chystá festival romské kultury v ČR

- Ve Washingtonu a v New Yorku se uskuteční od 11. do 18.května festival romské kultury v ČR, jehož jádrem budou vystoupení romské zpěvačky Věry Bílé a skupiny Kale, výstava fotografií o životě Romů a kresby romských amatérských malířů. Oznámilo to české velvyslanectví ve Washingtonu, které festival pořádá a také z větší části hostí.
Úvodní materiál připouští, že život Romů na okraji společnosti podnítil pocity nedůvěry mezi romskou menšinou a většinovou společností. Proto je cílem festivalu ukázat, jak napsal český velvyslanec ve Spojených státech Alexandr Vondra, že pro "hledání vzájemného pochopení není lepší cesty než naslouchat univerzálně přístupné řeči kultury".
Oficiální americká místa a specializované orgány amerického Kongresu kritizovaly v minulých letech pravidelně Českou republiku za politickou a sociální diskriminaci Romů. Terčem kritiky byl nesnadný přístup části Romů k českému státnímu občanství po rozpadu federace a bariéry a předsudky, na které Romové narážejí například při hledání zaměstnání.
Festival zahájí americkým debutem zpěvačka Věra Bílá, která je spolu se skupinou Kale považována za jednoho z nejlepších evropských představitelů romské lidové hudebnosti a zpěvnosti na rozdíl od silně komercializované a španělskými vlivy zasažené skupiny Gypsy Kings. Životu zpěvačky a skupiny a bude věnován dokumentární film "Bílá a černá v barvě".
Na programu je dále výstava kreseb romských malířů nazvaná "Svět romskýma očima", kterou na festival poskytlo Muzeum romské kultury z Brna. To ji provozuje jako putovní výstavu výtvarného projevů Romů z různých částí bývalého Československa od roku 1997. Kresby odrážejí motivy čerpající z tradičních hodnot romského života a navazující na stále přítomnou kontinuitu se starobylou orientální kulturou. Obrazem připomene romský život českoamerický fotograf Antonín Kratochvíl, který představí kolekci fotografií s romskými náměty.
Velvyslanectví v materiálech propagujících romský festival uvádí, že romská populace získala status etnické menšiny teprve po pádu komunistického režimu, který se pokoušel o asimilaci Romů. Romové žili dlouho bezprávně na okraji společnosti a to u nich vytvořilo pocit boje proti celému světu. Proto se podle materiálu hlásí k romské identitě oficiálně v ČR jen 30.000 osob, zatímco podle neoficiálních odhadů dosahuje počet Romů v ČR 250.000.

Témata: Alexandr Vondra