Cíl zachytit, cíl zničit! Dosluhující rakety se loučí na Doupově

  • 1
Hodně hlasitá a třaskavá derniéra se v těchto dnech odehrává ve Vojenském újezdu Hradiště na Karlovarsku. S protiletadlovými raketovými komplety Strela-10 (S-10) sovětské výroby se na Doupově definitivně loučí vojáci 25. protiletadlového raketového pluku z jihočeských Strakonic.

„Vše se vyvíjí,“ říká plukovník Jaroslav Daverný, zástupce velitele strakonického pluku.

„Vyvíjí se jak protiletadlové zbraně, tak technika vzdušného nepřítele. A potenciál těchto zbraní už nelze dál využívat. Je to technika ze 70. let a svou životnost už má za sebou,“ vysvětluje.

Přesto na dosluhujících kompletech S-10 dokáže najít i pozitiva. „Plave, dokonce může za plavby i střílet. A do určité rychlosti i za jízdy. Díky pásovému podvozku má komplet slušnou průchodnost terénem,“ tvrdí. 

A nevýhody? „Rakety jsou naváděné v infračerveném spektru. Proti tomuto způsobu je mnoho ochran. Systém s infračervenými senzory dospěl do maximálního možného technického využití, dál už jej nelze modernizovat,“ odpovídá Jaroslav Daverný.

Armáda České republiky v současnosti disponuje šestnácti kusy protiletadlového raketového kompletu S-10 ve verzi M2D. Všechny stroje jsou soustředěné právě u strakonického pluku.

„V minulosti byly u protiletadlových oddílů po celé republice, jednu baterii měly i mechanizované jednotky. Do Strakonic byla technika sloučena po roce 2003,“ upřesňuje plukovník Daverný s tím, že do výzbroje je vojáci převzali už v roce 1983.

Až to začne pištět, foťte

Přes všechny nedostatky a zastaralost kompletu S-10 je impozantní sledovat jej v akci. „Až se ozve takový pištivý zvuk, začněte fotit,“ nabádá přítomné neznalé fotografy Jana Samcová, tisková a informační důstojnice strakonického pluku.

Bezprostředně po onom zvuku vylétá více než dvoumetrová raketa ze svého sila. A prakticky neomylně zasahuje cvičný terč ve vzduchu. 

Strakoničtí vojáci mají v plánu jich tento týden vystřílet osmadvacet. Kanonádu na protiletadlové střelnici Březina ještě umocňuje 40 raket z kompletů S-2M, de facto ručních protiletadlových zbraní, a osm raket vypálených z RBS-70. Tento švédský výrobek ve verzi NG (New Generation) postupně nahradí dosluhující sovětské komplety S-10. 

„První část dodávky převezme armáda na konci letošního roku,“ dodává Daverný.