Jedna z fotopastí, které jsou rozmístěné v Krušných horách, v květnu zachytila...

Jedna z fotopastí, které jsou rozmístěné v Krušných horách, v květnu zachytila vlka. | foto: Hnutí Duha Olomouc

V Krušných horách je doma dvanáct vlků, ale nepatří k jedné smečce

  • 70
V Krušných horách začal monitoring velkých šelem. Dobrovolníci, které do svých řad přijalo Hnutí Duha, budou v lokalitě vyhledávat stopy vlků, kteří se v Krušných horách znovu usazují od roku 2016.

V úvodním semináři se dobrovolníci dozvěděli základní informace o biologii a ekologii těchto zvířat i to, jak je správně stopovat.

„Letošní rok nám aktivní monitoring v oblasti Krušných hor komplikoval covid a především problém s pravidelným odcizováním fotopastí. Přesto víme, že se vlci aktivně pohybují po celých Krušných horách. Žije zde asi dvanáct jedinců, kteří však nepatří k jedné smečce. Cílem letošní zimní sezony proto bude zjistit přesnější rozmístění a rozdělení krušnohorské vlčí populace, což by bez aktivních dobrovolníků šlo těžko,“ uvedla Štěpánka Kadlecová, koordinátorka Vlčích hlídek v Krušných horách.

Právě pro náročnost sběru zapojuje hnutí do terénního monitoringu v republice stovky dobrovolníků. Takzvané Vlčí a Rysí hlídky, jejichž součástí se noví dobrovolníci stali, pomáhají v Česku chránit a mapovat výskyt vlků, rysů, medvědů a kočky divoké. Jejich aktivity zahrnují především terénní monitoring a z něj vycházející výzkum těchto zvířecích druhů od Beskyd a Jeseníků přes střední, severní a západní Čechy až po Šumavu a Pošumaví. Svým rozsahem se tak jedná o jednu z nejrozšířenějších aktivit občanské vědy u nás.

Dobrovolníci pomáhají sběrem trusu, moči či srsti velkých šelem zjišťovat informace o jejich genetickém původu či potravních návycích. Zjištění, nálezy a získané vzorky následně zkoumají vědecké instituce od univerzit až po Akademii věd České republiky.

Nálezy stop pomáhají rovněž ochraně těchto druhů – odhalují prostorové nároky zvířat, způsob využívání krajiny a kořisti i potřebu ochrany citlivých klidových území, které šelmy potřebují pro rozmnožování a výchovu mláďat.

„Široká síť dobrovolníků, pokrývající téměř celou Českou republiku, se kromě samotného sběru a evidence dat o velkých šelmách a dalších chráněných druzích zaměřuje i na sledování možné nelegální činnosti v přírodě, kterými jsou například vyvážení odpadu či kladení živočišných návnad. Podílí se rovněž na osvětě prostřednictvím infostánků na veřejných regionálních akcích,“ doplnila koordinátorka Vlčích a Rysích hlídek Barbora Černá.

Fotopast zachytila v Krušných horách vlka:

28. června 2017