Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině (KACPU) v KV Areně rozšířilo svůj...

Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině (KACPU) v KV Areně rozšířilo svůj provoz do prostoru hlavní hokejové haly. (9. března 2022) | foto: Václav Šlauf, MAFRA

Kraj přidá na ubytování uprchlíků 50 korun denně, podmínkou je snídaně

  • 0
O padesátikorunu navýší Karlovarský kraj kompenzační příspěvek pro podnikatele, kteří ve svých ubytovacích zařízeních poskytli dočasnou střechu nad hlavou ukrajinským uprchlíkům. Státní příspěvek pro právnické osoby ve výši 250 korun zarovná kraj ze svého rozpočtu na tři stovky za osobu a den.

Podmínkou navýšení příspěvku je však to, aby hoteliéři běžencům nabídli vedle postele i snídani. Po jednání krajských radních to potvrdil náměstek hejtmana Vojtěch Franta.

Ukrajinští uprchlíci v Karlovarském kraji

V regionu je podle aktuálních dat Krajského asistenčního centra pomoci Ukrajině už téměř 8 500 utečenců. Podle uvolněného člena zastupitelstva Pavla Čekana je limitem kraje 10 tisíc běženců. 

Zástupci úřadu se shodli na tom, že míra pomoci Karlovarského kraje patří k nejvyšším v celé republice. Navíc se region zasazuje o to, aby stoupl i strop státní podpory pro fyzické osoby, které ubytovávají ukrajinské běžence ve svých nemovitostech. Doposud jsou to 3 tisíce korun na měsíc s limitem 9 tisíc. Kraj prostřednictvím vlády chce tuto částku navýšit na 12 tisíc korun. 

„Na videokonferenci hejtmanů s ministrem vnitra Vítem Rakušanem tento apel padl. Vláda se jím bude zabývat na středečním zasedání,“ uvedla Jana Pavlíková, mluvčí krajského úřadu.

Podle ní kraj zvládá řešení uprchlické krize díky maximálnímu nasazení všech týmů. „Rozsah spolupráce a dalších potřebných postupů a opatření řeší Karlovarský kraj ve spolupráci s Hasičským záchranným sborem Karlovarského kraje. Do koordinace pomoci se zapojily všechny ostatní bezpečnostní složky, řada institucí, města, obce, firmy, spolky, dobrovolníci a další,“ konstatovala Pavlíková.

Úkolem hasičů je mimo jiné vytipovávat místa pro nouzové ubytování uprchlíků. „Jde o vysloveně krátkodobé ubytování, než se je podaří umístit do normálních podmínek,“ uvedl mluvčí krajských hasičů Martin Kasal. 

Na základě požadavků Národního asistenčního centra pomoci Ukrajině vybrali hasiči možnosti pro nouzové přístřeší pro přibližně 450 uprchlíků. „Z toho 300 míst je v KV Areně,“ upřesnil Kasal s tím, že další jsou porůznu v regionu. Například v bývalé karlovarské škole na nábřeží Jana Palacha či v Sokolově. „Případná aktivace těchto kapacit je otázkou několika hodin,“ doplnil mluvčí krajských hasičů.

Zatím tento krok nebyl nutný, kapacita v KV Areně je dostačující. „Vzhledem k tomu, že se uprchlíky zatím daří umisťovat bez větších problémů, nemá cenu mít v pohotovosti tisíce míst pro nouzové přístřeší,“ dodal Kasal.

Kraj je podle Jany Pavlíkové v kontaktu s poskytovateli ubytování. „K 18. březnu bylo registrováno 421 ubytovacích zařízení různého typu v rámci Karlovarského kraje,“ upřesnila Pavlíková.

Do pomoci uprchlíkům se ale může zapojit i veřejnost. Hasiči pro obyvatele regionu už na sklonku února zřídili informační linku 950 380 180, kde mohou lidé nabízet materiální i finanční pomoc. Linka je však určená i pro ty, kteří nabízejí ubytování. Operátoři z řad hasičů a zaměstnanců krajského ředitelství Hasičského záchranného sboru vyřizují nabídky každý den od 8 do 18 hodin.

9. března 2022