Mariánské Lázně

Mariánské Lázně | foto: Václav Šlauf, MAFRA

Utekla před hrůzami války, o život ale bojovala i na procházce v lázních

  • 8
Když mladá maminka z Ukrajiny přijížděla se svou malou dcerkou z válkou zmítaného domova do klidných Mariánských Lázní, ve snu by ji nenapadlo, že i tady bude bojovat o život. O ten jí šlo, když nešťastnou náhodou spadla do potoka.

Když se žena s dcerou vydala na pěší túru po Metternichově stezce, smekla se jí v jednom místě noha, upadla do potoka, praštila se do hlavy o kámen a ztratila vědomí.

„Ta žena ležela obličejem ve vodě, takže se regulérně topila,“ popsal situaci mariánskolázeňský starosta Martin Kalina s tím, že její dcerka neměla šanci maminku z potoka vytáhnout a zachránit jí tak život. 

Rozběhla se proto po stezce a volala o pomoc. „Já osobně moc na osud a předurčení nevěřím, ale co následovalo, to nutí k zamyšlení,“ pokračoval starosta.

Dítě totiž po chvíli k velkému štěstí narazilo na dvě ženy, které jsou v Mariánských Lázních na léčebném pobytu a šly na zdravotní procházku. Holčička je dovedla k místu, kde ležela maminka v potoce. 

„Jedna z žen, která byla shodou okolností profesí zdravotní sestra, za paní skočila, vytáhla ji částečně na břeh a zahájila masáž srdce. Po chvíli se jí podařilo ženu oživit. Následně u ní počkala na příjezd záchranné služby, která si pacientku převzala,“ konstatoval starosta.

Dodal, že Ukrajinka je už v tuto dobu v pořádku zpět u své dcery. Událost odnesla otřesem mozku.

„Dnes dopoledne jsem byl s velkou radostí spolu s velitelem Policie České republiky oběma dámám za záchranu života osobně poděkovat. Připravili jsme pro ně balíček s upomínkovými předměty a knihou o Mariánských Lázních, do které jsem vepsal věnování,“ doplnil starosta.