Mikuláš a jeho družina vyráží do kraje od zaniklého kostela sv. Mikuláše pod Krudumem. | foto: Martin Stolař, MAFRA

Svatý Mikuláš a jeho družina vykročí do kraje od kostela pod horou Krudum

  • 1
Jen málo světců se těší takové popularitě, jako svatý Mikuláš, patron dětí, panen, poutníků a cestujících, námořníků a rybářů, soudců, advokátů a notářů, lékárníků, sládků, mlynářů a pekařů, lihovarníků a hostinských, sedláků, tkalců, kameníků a dělníků v kamenolomech, knihařů, hasičů a celé řady dalších povolání, ale i žen, které upadly do sexuálního otroctví. Oblíbený je zejména mezi dětmi, kterým v předvečer svého svátku nosí pamlsky a drobné dárky.

Na Karlovarsku je svatému Mikuláši zasvěceno celkem pět kostelů, v Chebu, Milhostově, v zaniklé vsi Středka u Žlutic, v Aši a Boči, a ovšem i dávno už zaniklý kostel pod Krudumem na Sokolovsku. Podle dávné legendy je právě tenhle kostel pod bájemi opředenou horou místem, odkud se Mikuláš vydává na svou pouť krajem rozdávat dětem dárky a dospělým radost.

Legenda, která po druhé světové válce upadla do zapomnění, ožila až počátkem tohoto tisíciletí poté, co se archeologům Karlovarského muzea pod vedením Jiřího Klsáka podařilo v 15. století zbořený kostel pod Krudumem vykopat ze země a alespoň částečně zrekonstruovat. První mikulášské setkání se tady uskutečnilo v roce 2005 a od té doby se koná o posledním víkendu před Mikulášem každoročně.

Letos se mikulášské setkání uskuteční v sobotu 2. prosince od 16 hodin a zváni jsou všichni lidé dobré vůle. Na programu nebude chybět požehnání karlovarského vikáře Miroslava Chlupsy, vystoupení pěveckého sboru Cubitus z Lokte a své k věci jistě řekne i archeolog Karlovarského muzea Jiří Klsák, který má na znovuobjevení kostela a znovuobnovení mikulášské tradice zásadní podíl. Samozřejmostí bude i zjevení živého Mikuláše s čertem.

Ty, kdo se k ruinám kostela sv. Mikuláše pod Krudum chtějí vydat poprvé, je nutné upozornit, že se nachází uprostřed Chráněné krajinné oblasti Slavkovský les, kam je vjezd automobilů zakázán. Na místo se mohou vydat pouze pěšky, nejlépe z osady Hrušková, kde se dá zaparkovat a odkud jsou to ke kostelu necelé dva kilometry.

27. ledna 2021