Strážníci kontrolují parkování v centru Karlových Varů.

Strážníci kontrolují parkování v centru Karlových Varů. | foto: Martin Stolař, MAFRA

Lístek kvůli přestupku už nemusí strážníci psát ručně, dostanou tiskárny

  • 4
Zeleným lístkům za stěračem špatně zaparkovaných aut v Karlových Varech brzy odzvoní. Strážníci sice motoristy nepřestanou upozorňovat na přestupek, písemná výzva ovšem bude vypadat jinak. Muži v uniformě ji přímo na místě vytisknou na miniaturní tiskárně.

„Současná praxe vypadá tak, že strážník nejdříve pomocí PDA zanese přímo z místa řidičův prohřešek do systému městské policie. A pak stejná data vypisuje ještě do výzvy,“ uvedl zástupce velitele městské policie Jan Trojáček. 

A právě zdlouhavá druhá fáze díky novým miniaturním tiskárnám odpadne. „Zařízení se pomocí bluetooth spojí s PDA a výzvu vytiskne,“ vysvětlil Trojáček.

Nové tiskárny mají strážníci zatím dvě. „Jednu určitě dostane hlídka zajišťující pořádek na parkovacích automatech v ulicích města. Druhou zatím dostane pěší hlídka z obchodně-správního centra s tím, že na základě dat z praxe rozhodneme, zda u pěších zůstane, nebo ji dáme k dispozici motorizované hlídce,“ doplnil zástupce velitele.

Na rubové straně výzvy bude klasické stručné poučení, jak se má přestupce zachovat. „Nově zde ale bude i QR kód s odkazem na stránky městské policie, kde je postup podrobně popsán,“ dodal Jan Trojáček.

Karlovarští strážníci podle něj čerpali inspiraci od kolegů ve Zlíně, kteří obdobné zařízení už několik let používají.