V blízkosti Perninku na Karlovarsku se srazily dva osobní vlaky. (7. července...

V blízkosti Perninku na Karlovarsku se srazily dva osobní vlaky. (7. července 2020) | foto: Twitter/Václav Nebeský ČD

Za tragickou srážku vlaků může jeden ze strojvedoucích, uzavřela inspekce

  • 7
Drážní inspekce uzavřela vyšetřování železničního neštěstí v Perninku na Karlovarsku z loňského července, při kterém přišli o život dva lidé a 24 lidí se zranilo. Za srážku vlaků může podle inspekce jeden ze strojvedoucích, který vjel na trať bez povolení dispečera.

„Na základě provedeného šetření došla Drážní inspekce k závěru, že bezprostřední příčinou mimořádné události bylo pochybení strojvedoucího osobního vlaku Os 17113 jedoucího z německého Johangeorgenstadtu v dopravně D3 Pernink, který si nesplnil své povinnosti, tedy neohlásil se dirigujícímu dispečerovi a bez jeho souhlasu nedovoleně odjel na trať, po níž přijížděl osobní vlak Os 17110 z Karlových Varů,“ informoval mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal.

Tragická srážka vlaků u Perninku

Podle něj k tragické události přispěla i absence zabezpečovacího zařízení, které by eliminovalo možné selhání lidského faktoru. „Drážní inspekce k této mimořádné události vydala bezpečnostní doporučení adresované Drážnímu úřadu, jehož cílem je zvýšit bezpečnost na tratích typu D3,“ doplnil mluvčí. Případem se zabývá i policie.

Nehoda se stala v úterý 7. července odpoledne mezi Novými Hamry a dopravnou Pernink. Osobní vlak z Karlových Varů do německého Johanngeorgenstadtu se srazil s osobním vlakem v opačném směru. Obě kabiny srážka zničila. Podle Drážní inspekce tehdy cestovalo v obou vlacích 33 lidí včetně personálu.

Vlaky se střetly necelý kilometr od nádraží v nepřístupném hornatém terénu. Hasiči museli bez pomoci techniky vynášet zraněné včetně zaklíněných lidí z obou souprav.

Podle Českých drah, které dopravu na jednokolejné trati provozují, se vlaky Regionova a RegioShark měly křižovat ve stanici Pernink. Trať je typu D3, kdy řízení dopravy spočívá na lidech. 

7. července 2020