Na zvýšení bezpečnosti žáků a studentů se v minulosti zaměřovaly také karlovarské školy. Například Střední škola stravování a služeb v Ondřejské ulici nainstalovala turnikety u studentského vchodu do školy v září 2016, kdy je zde takto prezentoval ředitel Jiří Neumann. | foto: Václav Šlauf, MAFRA

Další střední školy budou bezpečnější, nezvaní lidé se do nich nedostanou

  • 0
Poslední střední školy v kraji ještě zbývá zabezpečit proti vniknutí cizích lidí. Na rizika reagovalo hejtmanství poprvé v roce 2017, od té doby zabezpečilo postupně patnáct středních škol. Impulzem k zahájení projektu byla smrt studenta v roce 2014, který se stal obětí psychopatky.

V pořadí již sedmé etapě přijde řada na Integrovanou střední školu Cheb včetně Zemědělské školy Dalovice, První české gymnázium v Karlových Varech a Střední průmyslovou školu Ostrov.

Kraj za tuto etapu zaplatí 3,3 milionu korun. Cílem projektu je zajistit co možná nejvyšší míru bezpečnosti žáků a zaměstnanců středních škol.

Závěr projektu v roce 2025

„V této etapě se projekt zabývá třemi školskými objekty, koordinaci nad tím převezme Asociace bezpečná škola. Vybrali jsme ji v poptávkovém řízení. Ve školách se umístí kamerové systémy a vstup do nich umožní jen čipové karty. Zajistí kontrolu nad osobami vstupujícími do škol a zamezí vniknutí cizím lidem,“ uvedl krajský radní Jindřich Čermák.

S poslední etapou projektu se počítá v roce 2025, kdy přijde na řadu objekt Gymnázia Sokolov. Posledním nezabezpečeným středoškolským zařízením zůstane Střední uměleckoprůmyslová škola Karlovy Vary. V jejím případě se ale počítá s výstavbou nové budovy. Podle Čermáka tak pravděpodobně nebude součástí zmíněného krajského projektu.

První byla sokolovská ISŠTE

Dohledový server je instalován na krajském úřadě. Ze zajištěných škol odchází informace o technickém stavu systému, případně jeho narušení a počtu osob v objektu.

Tyto údaje mohou pomoci záchranným složkám i policii při případném výjezdu a řešení mimořádné události. Jde o součást bezpečnostního systému v rámci pojetí bezpečnosti škol zřizovaných Karlovarským krajem.

Ve Žďáru vraždila duševně nemocná, která už útočila. Svobodu jí dal soud

K prvním školám, kde byl zabezpečovací systém nainstalován, patřila sokolovská Integrovaná střední škola technická a ekonomická nebo Střední odborné učiliště stravování a služeb v Karlových Varech.

Zvýšená opatření ve školách se stala pro jejich zřizovatele prioritou po útoku psychicky narušené ženy ve střední škole ve Žďáru nad Sázavou, která tam v roce 2014 zabila jednoho studenta.