Školní bazén v Kraslicích. | foto: SŠ, ZŠ a MŠ Kraslice

Školní bazén je v havarijním stavu, žáci přijdou o výuku plavání

  • 0
Budova s bazénem a tělocvičnou v Kraslicích na Sokolovsku je v havarijním stavu. Vyplynulo to ze studie z června roku 2020, kterou město objednalo. Firma, která začala projektovat rekonstrukci, upozornila na neobvyklé jevy v prostoru stropní konstrukce. Školní bazén je proto nyní mimo provoz.

„V průběhu kontroly stavu budovy byla zjištěna havarijní situace střešních železobetonových nosníků. Po prohlídce provedené statikem byl zjištěn havarijní stav střešní konstrukce nad školním bazénem, který byl na základě tohoto zjištění uzavřen. U přiléhající tělocvičny statik doporučil rekonstrukci střechy v roce 2023 a pravidelné odstraňování sněhu ze střechy,“ komentoval situaci starosta Kraslic Otakar Mika.

Městští zastupitelé rozhodovali na mimořádném zasedání v závěru minulého týdne o zadání podrobnějšího průzkumu celkového stavu střešní konstrukce, který bude podkladem pro další postup.

„Diskuze probíhala na téma, jestli vůbec bazén rekonstruovat. Je v tak špatném stavu, že statik uzavřel přístup do budovy. Už nyní je zřejmé, že školní bazén bude v roce 2023 uzavřen. Jestli bude přistoupeno k celkové rekonstrukci vnitřní části bazénu a střechy, nebo se bude zvažovat varianta demolice a výstavba nového bazénu, je ve hvězdách. Teprve na základě zjištění stavu tělocvičny, která s bazénem sousedí, se bude rozhodovat jak dál. Za necelý měsíc, přesněji 15. září, bude opět svolané jednání a znovu se téma otevře a projedná,” vysvětlil Mika.

Závěr čtvrtečního jednání byl takový, že byl starostovi doporučený další postup v řešení, a to navázat spolupráci s Kloknerovým ústavem ČVUT.

Tělocvičnu, která přiléhá k bazénu, ještě statik po průzkumu neuzavřel. Pro místní školy je ovšem nepostradatelná pro výuku tělocviku. Náročnost opravy je ve velkém rozsahu a bude důležité zvážit i zcela nový bazén i novou tělocvičnu. Budova byla postavena již v roce 1973 a podle slov starosty je nejlepší možností postavit budovu novou, i kvůli energiím.

Už nyní je potvrzené, že školní bazén bude příští rok uzavřen. „Toto je záležitost, kterou řeší ředitel školy. Povinná výuka plavání podle ředitele nebude z organizačních důvodů možná a nejspíš se přesune na rok 2024. Je možné, že studenti a žáci budou muset dojíždět do jiného města, například do Sokolova,” sdělil Mika.

„Výstavba nového bazénu už bude na rozhodnutí nového zastupitelstva vzešlého z komunálních voleb, které se uskuteční ve dnech 23. a 24. září,“ dodal starosta.