V Jáchymově pokračuje oprava povrchu silnice I/25. Práce mají skončit v září,...

V Jáchymově pokračuje oprava povrchu silnice I/25. Práce mají skončit v září, pak se silničáři přesunou o kus dál, do nedalekého Božího Daru, kde se bude stavět obchvat. | foto: Václav Šlauf, MAFRA

Začaly opravy silnic, v plánu je tah u Toužimi i obchvat Božího Daru

  • 2
Na nejdůležitějších komunikacích Karlovarského kraje se musejí motoristé připravit na řadu omezení. Začala sezona oprav, která potrvá až do podzimu.

Až do září se budou muset obyvatelé Jáchymova smířit s omezeními, která s sebou nese oprava hlavního tahu městem. A bezprostředně poté, co utichne ruch v lázeňském městě, se stavbaři po stejné silnici I/25 přesunou o pár set metrů dál na obchvat Božího Daru. 

Vyplývá to z plánu investic krajské pobočky Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD). Nejdůležitější a nejdražší budou práce na hlavní spojnici Karlových Varů s Prahou.

Stát v letošní sezoně utratí na komunikacích v Karlovarském kraji více než 150 milionů korun. A to možná ani nedojde na některé z naplánovaných akcí.

Oprava mostu se kvůli koronaviru odkládá

„Určitě v letošním roce nebudeme opravovat most v Pomezí. Stavba už je vysoutěžená, kvůli pandemii by ale začala moc pozdě, takže jsme se po dohodě s policií rozhodli nechat ji na příští rok,“ uvedl Lukáš Hnízdil, ředitel krajské pobočky ŘSD. 

Otazníky visí také nad mostem u Kfel na silnici I/20. Tento týden podle Hnízdila padne rozhodnutí, zda se začne letos, nebo až v roce 2021. Jediným jistým mostem tak zůstává ten, který se u Toužimi klene nad železniční tratí. „Hotový bude do listopadu a jeho oprava přijde na 17 milionů korun,“ řekl ředitel. 

Co se týče oprav povrchů komunikací, intenzivně se už pracuje ve zmiňovaném Jáchymově a na silnici I/13 v úseku mezi Damicemi a Stráží nad Ohří. „Tam se mění obrusná vrstva vozovky,“ vysvětlil Hnízdil. 

Je sice teprve dva a půl roku stará, ale kvůli problémům při první rekonstrukci nekvalitní. „Dodavatel se k tomu postavil čelem a na vlastní náklady dá tento více než čtyřkilometrový úsek do pořádku,“ doplnil Lukáš Hnízdil.

O prázdninách budou stavbaři pracovat u Toužimi, kde za 26 milionů opraví silnici I/20 v úseku kolem benzinové pumpy. A v září je čeká obchvat Božího Daru.

„Jde o osmisetmetrový úsek od kruhové křižovatky směrem na Jáchymov. Chceme to udělat co nejrychleji, takže najednou,“ naznačil ředitel krajského ŘSD.

To s sebou ovšem ponese nutnost vést veškerou dopravu skrz samotný Boží Dar. „Tuto variantu nám nabídla přímo obec,“ řekl Hnízdil. Nyní se chystá výběrové řízení na dodavatele.

Rychlost provedení byla jedním z nejdůležitějších aspektů při výběru dodavatele nejnáročnější a nejdůležitější akce letošního roku. Odehraje se na silnici I/6 mezi Vahančí a Bošovem. 

„První úsek je mezi obcemi Vahaneč a Budov, druhý pak mezi Budovem a Bošovem,“ upřesnil Hnízdil. Obě fáze přijdou dohromady na 94 milionů korun a dodavatel by je měl zvládnout za 70 dní s tím, že stavět by se mělo začít na konci června.

V plánu ŘSD pak zbývají jen „drobnosti“ zaměřené na bezpečnost na silnicích. První je rozšíření křižovatky u sjezdu z dálnice D6 na Jenišov, druhou pak vybudování odbočovacích pruhů do Andělské Hory.

„Je to obdobná akce jako loni u Žalmanova. Ale vzhledem k tomu, že komunikace je zde výrazně širší, nebudou stavební zásahy tak značné jako u Žalmanova,“ dodal Lukáš Hnízdil.