Návrh změny - pohled směrem k atriu.

Návrh změny - pohled směrem k atriu. | foto: vizualizace: Collaborative Collective

Na karlovarský podchod chtějí vybírat stejně jako na Národní divadlo

  • 1
Karlovaráci sobě. Pod takovým heslem spustí karlovarské občanské sdružení sbírku na obnovu podchodů kolem dolního nádraží. Od dárců by potřebovalo vybrat 1,5 milionu korun. Opravy budou mít dvě fáze, první začne na podzim.

Stovky místních i hostů projdou denně podchody u dolního nádrží, kde občanské sdružení Protebe Live provozuje galerii Supermarket WC. Místo ovšem patří k těm nejméně atraktivním v lázeňském městě. Od podzimu se to začne v režii občanského sdružení, karlovarské radnice a také přátel a obyvatel Karlových Varů měnit.

Návrh změny - pohled směrem k Becherplatz.

"Úpravy čekají prostor směrem od tržiště až po dolní nádraží. V první fázi, která začne na podzim, opravíme centrální prostor mezi podchody. Vznikne tam hyde park s místem pro svobodné vyjádření názoru člověka či pouliční umělce," popsal Jiří Hanek z Protebe Live.

Sdružení přitom vymyslelo chytrou novinku, jak podchody oživit. Za peníze vybrané od lidí je vylepší takzvaným bosážovým obkladem ve tvaru psaníčka. Tento architektonický prvek zdobí fasádu kupříkladu hlavní pošty, divadla či Lázní I.

"Obklad bude ze sklobetonu. Díky tvaru jej nikdo nepolepí plakátem a speciální nátěr zabrání poničení sprejery. Dá se navíc demontovat a umístit na jiná nevzhledná místa ve městě," řekl Jiří Hanek. Členové sdružení věří, že by mohla "karlovarská inspirace" bosážového obkladu oslovit i další města nejen v Čechách, ale po celém světě. První prototyp psaníčka bude hotový v srpnu, kdy také Protebe Live spustí na webovém portálu sbírku. Potrvá 45 dní.

"Možnosti příspěvku budou odstupňované a každý z dárců od nás získá malý dárek. Podle předběžných rozpočtů bude stát jeden obklad od pěti tisíc korun. Dárci si jej budou smět koupit a my na něj necháme vytisknout jejich jména," plánuje Jiří Hanek.

Rekonstrukce bude stát 6,5 milionu korun, přičemž 5 milionů dá na opravy radnice. "Jde o stejný princip, jako když jsme dělali odhlučnění na hřišti v Sedleci. I tam si část zaplatili fotbalisté ze svých příspěvků. Je důležité, aby se lidé naučili, že město jsou oni, a nacházeli k němu vztah," řekl primátorův náměstek Petr Bursík.

Součástí oprav budou také plochy pro nekomerční výlep, vitríny, které budou lákat diváky k návštěvám galerií či muzeí, a navigační systém, jenž turisty navede k vyhledávaným městským cílům.

Návrh úpravy podchodů vznikl z workshopu studentů, designérů a architektů nazvaného Živé podchody, který uspořádalo sdružení Protebe Live. Druhá fáze oprav se uskuteční v příštím roce.