Pětice robotů pomáhá zaměstnancům karlovarské Hollandie při výrobě jogurtů.

Pětice robotů pomáhá zaměstnancům karlovarské Hollandie při výrobě jogurtů. | foto: Hollandia

Vyrábět jogurty pomáhá už pátý robot, vystřídal lidi u těžkých balení

  • 3
Už pět robotů používá ve svém hlavním závodě v Krásném Údolí karlovarská společnost Hollandia. Zatím poslední robotický pomocník pracuje při uskladňování velkých balení jogurtů pro gastro provozy. Nahradil rutinní práci a ulehčil fyzickou námahu zaměstnancům.

„K zavedení tohoto řešení nás vedla zejména vysoká výkonnost nového plnicího stroje. Oproti původní poloautomatické lince má třikrát větší kapacitu, za hodinu dokáže naplnit 1200 gastro balení o hmotnosti až deset kilogramů,“ uvedl marketingový manažer společnosti Hollandia Jan Škoda. 

Pro člověka je podle něj velice fyzicky náročné stíhat tempo plnicího automatu. „Díky robotovi tak zajistíme zaměstnancům větší komfort a zároveň můžeme naplnit a zabalit asi tisíc gastro balení jogurtů denně,“ vysvětlil marketingový manažer.

Investice do paletovacího robota byla téměř šest milionů korun a její návratnost je spočítaná na šest let. Podle Škody toto řešení ušetří práci hned několika pracovníkům.

„Předchozí plnicí stroj obsluhoval jeden člověk, u výkonnějšího stroje by jich bylo potřeba hned několik. Museli by se při paletizaci střídat kvůli namáhavosti práce. Celý úsek jsme proto roboticky optimalizovali,“ doplnil Škoda.

Nový robot ve výrobním závodě v Krásném Údolí doplnil podobné řešení, které Hollandia instalovala již koncem roku 2018. Tento robotický stroj slouží ke kompletování kartonů s retail baleními jogurtů na palety.

Zatímco v minulosti tak na tomto úseku pracovali tři lidé, nyní zde působí pouze jeden zaměstnanec, který kontroluje správné šarže jogurtů či neporušenost obalů.

Dalšími třemi roboty disponuje společnost v logistickém skladu v Jažlovicích u Prahy. „Jeden vybírá podle potřeby požadované příchutě, druhý mixuje a třetí umísťuje produkty v kartonech na připravenou paletu,“ popsal práce robotů Roman Merkl, technolog společnosti Hollandia. 

„Díky zavádění robotizace jsme mohli flexibilněji pracovat s lidskými zdroji, kterých je dlouhodobě nedostatek. Zaměstnanci se tak zejména ve výrobě mohli přesunout na jiné úseky, kde byli více potřeba. Zavedení robotů pro nás znamenalo kroky směrem k větší konkurenceschopnosti, kvalitě a preciznosti,“ dodal marketingový ředitel Hollandie Jan Škoda.