Exkurze ve výrobně hudebních nástrojů Amati - Denak Kraslice.

Exkurze ve výrobně hudebních nástrojů Amati - Denak Kraslice. | foto: Václav Šlauf, MAFRA

Soud zamítl nárok kraje a státu na unikátní sbírku hudebních nástrojů

  • 5
Karlovarský kraj a stát prohrály soud o sbírku historických hudebních nástrojů v hodnotě milionů korun, která se stala součástí konkurzní podstaty firmy Amati Kraslice. Krajský soud v Plzni zamítl obě žaloby, kterými se kraj i stát domáhaly vyjmutí sbírky čítající přes 220 cenných artefaktů z majetku zkrachovalé společnosti.

Kraslický patriot a aktivista Otakar Mika byl jedním z těch, kteří upozorňovali na to, že sbírka byla původně součástí střední školy výroby hudebních nástrojů v Kraslicích, ale po zániku školy se přesunula do firmy Amati.

Právo a spravedlnost těžko dohledat

Konkurzní správce podle Miky stavěl své argumenty na tom, že sbírku společnost Amati-Denak vydržela. Karlovarský kraj i Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových tvrdily, že společnost sbírku nikdy nevlastnila a že si byla této skutečnosti vědoma.

„Takže rozsudkem byl nárok kraje a státu zamítnut a vlastnické právo bylo přiřknuto společnosti Amati - Deník s.r.o. z titulu mimořádného vydržení. Z mého pohledu jde o posvěcenou krádež. Ale že právo a spravedlnost je v Plzni těžko pohledat není novina. Předpokládám odvolání a kvalifikovanější posouzení svědeckých výpovědí,“ uvedl Mika na facebooku. O rozhodnutí soudu jako první informoval web Novinky.cz.

Karlovarský kraj s rozsudkem nesouhlasí

Podle soudkyně Soni Vozábalové však slyšení svědci uvedli, že obecně panovalo přesvědčení, že nástroje patří Amati. „Firma se k ním chovala jako vlastník. Dávala například souhlas k zápůjčkám na výstavy, starala se o její zabezpečení. Nikdo nezpochybňoval, že je sbírka majetkem Amati. Stát ani kraj o její vydání nikdy nepožádaly,“ uvedla soudkyně.

„S rozsudkem krajského soudu se neztotožňujeme. Počkáme si na jeho písemné vyhotovení a poté dojde na právní posouzení. Předpokládám, že podáme odvolání,“ uvedl hejtman Petr Kulhánek. Podotkl, že kraj nadále zastává názor, že není kromě jiného známo, kdo je vlastníkem sbírky. „Měla být vyjmuta z konkurzní podstaty,“ dodal hejtman.

Kdysi slavná firma skončila v insolvenci

Amati byla založena v roce 1945 a kraslický závod se stal hlavním místem výroby dechových a bicích nástrojů v Česku. Státní podnik byl do roku 1993, po privatizaci k názvu Amati přibyl dovětek Denak. Firma zápasila s asijskou konkurencí, chyběli jí kvalifikovaní pracovníci. Dluhy narostly na 140 milionů korun, v září 2019 skončila v insolvenci.

Výrobce hudebních nástrojů Amati - Denak z Kraslic na Sokolovsku koupila před dvěma lety brněnská firma RIQ Investments podnikatele Romana Staňka. Společnost, která patřila mezi nejvýznamnější výrobce dechových nástrojů na světě, se dostala do insolvence. Nový vlastník ale chce výrobu zachovat.

,