Veřejné projednávání rekonstrukce Mírového náměstí v Mariánských Lázních.

Veřejné projednávání rekonstrukce Mírového náměstí v Mariánských Lázních. | foto: Michal Illek

Historická podoba s moderními prvky. Náměstí v Mariánských Lázních se promění

  • 0
Změny v samotném srdci nejcennějšího lázeňského území chystá město Mariánské Lázně. Jde o vzhled Mírového náměstí v sousedství dnes už zbořeného hotelu Rozkvět. Cílem je navrátit místu historickou podobu, jakou mu vtiskl po roce 1893 jeden z největších zahradních architektů té doby, František Josef Thomayer.

„Budou zde i moderní prvky. Inteligentní závlahový systém, osvětlení led páskami, kašnu by mělo ozdobit současné umění,“ řekl místostarosta Samuel Zabolotný.

Obyvatele seznámil s architektonickým návrhem při veřejném projednání záměru. Do projektu jsou zahrnuta i kočárová stání pro koňská spřežení, kde se počítá s pítky pro koně a nádobami na trus.

„Oproti současnosti budou umístěna naproti přes ulici,“ podotkl radní pro životní prostředí Jan Budka, který se na projektu také podílí.

Park samotný by měl doznat řady změn. Upravený bude tvar cest, více bude květinové výsadby, na severní straně zmizí stávající nevzhledná zídka a dojde zde k výsadbě linie stromů, podobně jako je to na protější straně náměstí.

Místo tří múz nové moderní plastiky

„Nebude chybět moderní osvětlení, kdy prostor podél cest a kašny osvětlí led pásky. Lidé tak dobře uvidí na mlatové chodníky a světlo je nebude oslňovat. Například moderní lavičky jsou na řadě míst také osvětleny led páskou. Změní se i centrální plocha kolem kašny, která dostane opět kruhový tvar. Na náměstí bude umístěný pevný mobiliář,“ popsal změny Zabolotný.

Samostatnou kapitolou bude úprava kašny v centrální části náměstí. Do ní byly v roce 1913 umístěny tři bronzové múzy. Za 2. světové války byly odvezeny a roztaveny.

„Zvažovali jsme, zda sochy obnovit a vrátit kašně původní vzhled, nebo se vydat už modernější cestou. Většina lidí se shodla, že spíš než návrat k minulosti by uvítali moderní plastiky,“ konstatoval místostarosta.

S realizací projektu má pomoci dotace

V souvislosti s plánovanou výstavbou repliky historické budovy Rozkvětu v sousedství je součástí projektu i vybudování zálivu pro zastavení autobusu.

Radnice předpokládá, že kompletní cena revitalizace této části města by se mohla pohybovat mezi 8 až 10 miliony korun. O pomoc chce žádat v další dotační výzvě programu IROP.

„Příští rok v červnu končí příjem žádostí a já pevně věřím, že tři měsíce poté bychom už mohli vědět, zda jsme s žádostí o dotaci uspěli. Děláme vše, co je v našich silách, abychom měli projekt po všech stránkách připravený a mohli jsme následně začít s obnovou Mírového náměstí co nejdříve,“ dodal Samuel Zabolotný.

30. dubna 2012