Poškozený model hradu Karlštejn a požárem zničený stánek občerstvení v parku...

Poškozený model hradu Karlštejn a požárem zničený stánek občerstvení v parku Boheminium. | foto: HZS Karlovarského kraje

Karlštejn poškodilo teplo z požáru stánku, park Boheminium ale zůstal otevřen

  • 4
Požár, který vypukl v mariánskolázeňském parku miniatur Boheminium v noci na čtvrtek, zcela zničil stánek s občerstvením. Sálavé teplo z ohně navíc poškodilo poblíž stojící model hradu Karlštejna. Park funguje pro veřejnost dál bez omezení.

„Hlášení o požáru jsme přijali krátce po půl páté ráno. V době příjezdu hasičů už byl dřevěný stánek úplně celý v plamenech,“ popsal situaci mluvčí hasičů Martin Kasal.

Oheň stánek zcela zničil. Hasiči vynesli z požářiště několik tlakových lahví a ochlazovali je, aby nedošlo k výbuchu.

„Vyhlášený byl druhý stupeň požárního poplachu, na místě zasahovalo šest jednotek hasičů. Příčina požáru a výše škody je v šetření,“ dodal Martin Kasal.

Požár rovněž poničil model hradu Karlštejn, který stojí poblíž vyhořelého stánku s občerstvením.

Vyhořelý zámek přišel o provizorní střechu, majitel plánuje opravy z vězení

„Nikomu se nic nestalo, provoz ta událost neohrozila, otevřeno máme normálně,“ uvedl spolumajitel parku Tomáš Slifka. Myslí si, že poškození modelu nebude zásadní.

„Zatím mám k dispozici jen fotografie a z toho, co jsem viděl, si myslím, že model půjde opravit. Budeme asi muset vyměnit žárem zkroucené zdi na jedné straně miniatury a část střechy. Dobu oprav odhaduji tak na dva týdny. Ale víc budu vědět, až si Karlštejn pořádně prohlédnu,“ dodal.

„Park je otevřený v běžném režimu. Chybí nám stánek stánek s občerstvením, ale máme otevřenou kavárnu s posezením, funkční je obchod se suvenýry i candy shop. Všude tady je možné se občerstvit. Všechny modely jsou ve stoprocentním stavu. Jediné poškození má Karlštejn. Vysokou teplotou se pokroutila část zdi a střechy. Ale je to jen drobná vada,“ doplnil Tomáš Slifka.

Model Karlštejna, vyrobený do nejmenších podrobností v měřítku 1:25, zdobí park Boheminium v Mariánských Lázních od roku 2007. Zatím nejnovějším modelem, který zde mohou lidé obdivovat, je areál Vyšehradu, a to včetně skalního masivu.

29. ledna 2021