Hasiči evakuovali domov pro seniory v Chebu, hořelo v jednom z bytů

  • 0
V domově pro seniory v chebské Dragounské ulici vypukl dopoledne požár. Hořet začalo v jednom z bytů. Budovu musela kvůli dýmu opustit asi stovka obyvatel.

Hořet začalo před desátou hodinou. Plameny dostali hasiči pod kontrolu během několika minut po příjezdu na místo, zásah trval dvě hodiny.

„Z hořícího bytu jsme zachránili dva seniory, které jsme předali do péče záchranné služby. Z patra, kde hořelo, jsme následně provedli záchranu dalších klientů. Dalších osmdesát jsme evakuovali,“ informoval mluvčí krajských hasičů Martin Kasal.

Plameny podle Kasala zasáhly vybavení bytu ve 4. patře, zakouřená pak byla i další dvě poschodí nad místem požáru. Samotný požár se díky rychlému zásahu nerozšířil do dalších místností, celý dům bylo nutné ale důkladně odvětrat.

„Podle našich informací začala v jednom bytě hořet lednička. Pět obyvatel domova bylo převezeno do chebské a sokolovské nemocnice. Jsou mimo nebezpečí, v nemocnici setrvají do zítřka. Kraj má pro ně připravené náhradní ubytování,“ uvedl náměstek hejtmanky pro sociální oblast Petr Kubis.

Příčinu požáru hasiči vyšetřují, odhadovaná škoda je 200 tisíc korun.

Před polednem se senioři z pater pod požárem a nad ním mohli začít vracet zpět do svých bytů. Podle Kubise je nyní třeba vyřešit přesun klientů do jiného zařízení.

„Přímo na místě řešíme společně se starostou Chebu Zdeňkem Hrkalem přesun sedmi klientů do dalších zařízení, ostatní se budou vracet zpět do Domova v Dragounské. Rodinní příslušníci, kteří chtějí zjistit informace o svých blízkých, mohou volat na telefonní číslo 354 224 300,“ doplnil náměstek.

Majitelem domova pro seniory je město Cheb, provozovatelem Karlovarský kraj.

,