Sokolovský památník na hromadný hrob, v němž jsou pochovány ostatky sovětských...

Sokolovský památník na hromadný hrob, v němž jsou pochovány ostatky sovětských válečných zajatců, kteří zemřeli v táborovém lazaretě v letech 1941 - 1945. | foto: Martin Stolař, MAFRA

Památník sovětským zajatcům ochrání před pejskaři a dětmi nový plot

  • 0
Pietu památníku sovětským zajatcům u sokolovského hřbitova ruší pejskaři a dovádějící děti. Tamní radnice proto rozhodla, že areál oplotí.

Podle místostarosty Sokolova Jana Picky by mělo oplocení stát kolem sedmi set tisíc korun.

„Nechceme areál úplně uzavřít. Úkolem města ale je, jak jsme se na radě shodli, zajistit větší pietu místa. Na oběti války nemůžeme zapomínat,“ řekl Picka.

Radnice vyhlašuje výběrové řízení na firmu, která nový plot postaví. Měl by přímo navazovat na stávající ohraničení hřbitova. Jak umístěním, tak designem. Plot by podle Picky měl být hotový ještě v letošním roce.

„Důstojnost místa musí být,“ zdůraznila starostka Renata Oulehlová

Za hřbitovní zdi je v hromadných hrobech pochovaných téměř 2 500 sovětských zajatců z období druhé světové války.

„Byli to lidé umístění v zajateckém lazaretu, který se nacházel na místě současného sídliště Vítězná,“ popsal tuto část historie města Michael Rund, ředitel Muzea Sokolov.

Konce války se nedočkalo na 2 500 zajatců

Zajatecký lazaret spadal pod velký tábor Stalag XIII B v německém Weidenu.

„Zajatci tehdy pracovali v nejrůznějších pracovních komandech v Bavorsku, Sasku i v Sudetech,“ konstatoval Rund. Pokud onemocněli, transportovali je fašisté právě do sokolovského lazaretu. „Téměř 2 500 z nich se konce války nedočkalo,“ doplnil. 

Podle jeho slov existuje filmový záznam lazaretu včetně pohřbu několika zajatců z května roku 1945. „Záznam je dostupný na internetu,“ uvedl ředitel sokolovského muzea.

Už od samého konce války bylo na místě hromadných hrobů několik připomínek smutných událostí. Nejdříve to byly březové kříže, které později nahradil menší památník. 

Ten současný v podobě vysokého obelisku stojí u sokolovského hřbitova od roku 1971. Jeho autory jsou František Bělenský a Václav Lokvenc. Jsou na něm letopočty 1941 a 1945. Symbolizuje dva prsty vztyčené k přísaze. Památník byl v loňském roce doplněný deskami s konkrétními jmény obětí.