Místo nehody ultralehkého letadla u Rájova.

Místo nehody ultralehkého letadla u Rájova. | foto: HZS Karlovarského krajeMF DNES

Na Chebsku havarovalo malé sportovní letadlo, žena a muž se zranili

  • 3
Malý sportovní letoun spadl po poledni u obce Rájov na Chebsku. V letadle byla dvoučlenná posádka, muž a žena. Oba jsou zranění.

Ultralehké dvoumístné letadlo typu EV-97 EUROSTAR, které podle nápisu na směrovce patří letecké škole Tomair z Plzně, havarovalo na poli u Rájova. Přitom došlo ke zranění pilota i jeho spolupasažéra. Podle Policie ČR jsou přesná příčina a okolnosti této nehody předmětem šetření.

Nehoda se stala před 13. hodinou. Na pomoc vyrazily dvě pozemní posádky záchranné služby a také vrtulník letecké záchranné služby.

Místo nehody ultralehkého letadla u Rájova.

„Na místě jsme ošetřili padesátiletého muže, který byl transportován s lehkým zraněním na emergency karlovarské nemocnice,“ uvedl mluvčí karlovarské záchranné služby Radek Hes.

Jednačtyřicetiletá žena byla podle Hese předána s lehkými až středně těžkými zraněními letecké záchranné službě, která ji transportovala do Fakultní nemocnice v Plzni.

Podle mluvčího krajských hasičů Martina Kasala byli při jejich příjezdu už oba pasažéři z letadla venku a v péči záchranářů. „Pomohli jsme s jejich transportem a zajistili místo pro přistání vrtulníku. Také jsme udělali opatření proti úniku provozních kapalin, aby neznečistily okolí,“ řekl Kasal.

Až místo nehody a letadlo prohlédne inspekce letového provozu, hasiči stroj vyprostí z koryta malého potoka, kde zůstal zaklíněný. Odtud letadlo přemístí na vedlejší rovnou plochu.

Zástupce Letecké školy Tomair uvedl, že pilot nejdříve přistál na poli nedaleko Rájova. Při pokusu o start ovšem se strojem havaroval.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz