Oslavy osvobození 77. výročí v Chebu. Pietní akt u památníku 1. pěší divize...

Oslavy osvobození 77. výročí v Chebu. Pietní akt u památníku 1. pěší divize americké armády na Ypsilonce. (23. dubna 2022) | foto: Martin Stolař, MAFRA

Města v kraji vzpomínají na osvobození, první byl ašský výběžek

  • 2
Lidé v Karlovarském kraji si v těchto dnech připomínají konec války. První američtí vojáci vstoupili na území Československa už 18. dubna 1945 krátce po poledni v Ašském výběžku. Byla to předsunutá hlídka 3. praporu, 358. pluku 90. pěší divize a k události došlo nedaleko od dnešního městečka Hranice. O dva dny později vojáci 90. divize osvobodili samotné město Aš.

„Vzhledem k tomu, že oslavy 75 let od osvobození zrušil covid, slíbili jsme, že se uskuteční hned, jakmile to bude možné. V sobotu odpoledne se proto u památníku v sadech Míru konala velká akce s bohatým programem,“ informoval ašský místostarosta Pavel Klepáček.

Oslavy osvobození, 77. výročí v Chebu. Pietní akt u památníku 1. pěší divize americké armády na Ypsilonce. (23. dubna 2022)

S historickými vozidly a v dobových kostýmech přijeli do Aše zástupci Klubu vojenské historie Plzeň - Praha. S automobily z období 2. světové války se pochlubili členové Military Car Club Plzeň, modeláři z Česka, Slovenska a Německa předvedli s modely 1:16 nefalšovanou tankovou bitvu o Aš. Večer pak patřil country kapele Taxmeni. 

Do Aše přiletěl z USA i syn amerického vojáka, který se tehdy osvobozování Československa zúčastnil. „Jeho tatínka známe z fotografie, která vznikla přímo před cedulí obce Podhradí,“ uvedl Klepáček.

Nejdůležitějším místem v regionu však byl tehdy pro Němce Cheb. Ve městě byla silná posádka, důležitý byl železniční uzel i letiště. Po pádu Aše vyhlásil 21. dubna Konrad Henlein Cheb za pevnost a chtěl město bránit do posledního muže. Americkou výzvu ke kapitulaci odmítl. Boje o Cheb nakonec trvaly tři dny, německá obrana se zhroutila až po smrti velitele města. 

Také Chebští si v sobotu 23. dubna připomněli osvobození. Pietní akty se odehrály u památníku 97. pěší divize armády USA v Městských sadech, kde vystoupil dechový orchestr a taneční skupina základní umělecké školy, u pomníku v Nižnětagilské ulici a rovněž u památníku 1. pěší divize armády USA na někdejší Ypsilonce.

Po dobytí Chebu se 97. pěší divize vydala směrem na Tachov. Na Sokolov a Karlovy Vary pak vyrazili vojáci 1. pěší divize. Už 6. května Američané osvobodili Luby, Nový Kostel, Kynšperk nebo Dolní Žandov. O den později dorazili do Lokte, Sokolova, Chodova a Nejdku.

Mariánské Lázně byly na konci války lazaretním městem, ve kterém se tísnily tisíce místních obyvatel, Němců evakuovaných před spojeneckým bombardováním a postupem jejich armád a nemocných vojáků. Vojáci v lazaretech byli považováni za válečné zajatce. 

Přímo ve městě se nebojovalo, před koncem války ale spojenecké letectvo několikrát zaútočilo na letiště ve Sklářích a železniční trať. 

Rovněž Karlovy Vary byly prohlášeny za lazaretní a Němci už neměli vůli o něj bojovat. Německá armáda v regionu kapitulovala v Lokti dopoledne 7. května v hotelu Bílý kůň. Samotný akt podpisu přinesl slova uznání z československé strany americkému generálovi Goergi A. Taylorovi. Ten totiž, jakmile zjistil, že se v kapitulační listině píše Elbogen, Sudetenland, škrtnul Sudetenland a do listiny vepsal Czechoslovakia.