ilustrační snímek | foto: Radek Kalhous, MAFRA

Za slivovicí jezdí do Valče lidé zblízka i zdaleka. Pálenice jede naplno

  • 8
Se slabší úrodou ovoce se letos potýkali provozovatelé pálenice ovocných destilátů ve Valči na Karlovarsku. Díky dostatečným zásobám to ale prý jejich výrobu a provoz neohrozilo, navíc rozšířili sortiment o višňovici a ořechovici. Mezi milovníky kvalitních ovocných destilátů prý však stále kraluje právě slivovice. Za tou přijíždí do Valče lidé z různých míst republiky.

„Letošní sezona byla slabší, ovoce je méně. Jablkům a hruškách se ještě relativně dařilo, ale úroda švestek nedopadla ideálně,“ potvrdil Jan Hadrava, vedoucí provozu Valečské pálenice. Podle něj se však musí s podobnými výkyvy úrody počítat.

„Průběžně jsme si dělali zásoby, takže už nyní máme připraveno dostatečné množství slivovice. Ovoce máme buď z vlastních zdrojů, nebo ho dovážíme od zavedených pěstitelů z okolí,“ uvedl Hadrava. Doplnil, že právě slivovice u zákazníků vede.

Pěstitelské pálení i prodej

„Je určitě nejoblíbenější. Také možná z toho důvodu, že švestky jsou na pálení nejefektivnější. Z 200 litrů jsme schopni destilovat 25 litrů slivovice. U hrušek nebo jablek je výtěžnost výrazně menší,“ vysvětlil. Pálenice se zabývá dvěma režimy výroby.

„Jednak nám lidé vozí kvas a my jim pálíme destilát k jejich osobní spotřebě. Tato služba se nazývá pěstitelské pálení a je výhodná zejména proto, že je zatížena poloviční sazbou spotřební daně. Plus máme ještě vlastní výrobu v kolkovaných lahvích pro volný prodej,“ doplnil Hadrava.

Ochutnávky nově i na místě

Do Valče přijíždějí nakoupit nápoje nebo nechat si vypálit vlastní kvas lidé z různých koutů republiky. „Z Prahy, Liberce i dalších míst. Jsme rádi, že mají o naši práci zájem, motivuje nás to. Naše produkty odebírá i několik hospod a restaurací v Praze a v Karlových Varech,“ pochlubil se Hadrava.

Podotkl, že nově se mohou zákazníci kromě slivovice, jablkovice, třešňovice a hruškovice těšit na ořechovici a višňovici. Destiláty lze ochutnat přímo ve Valči. „Začali jsme provozovat hospodu. Zatím je otevřeno ve středu a o víkendech. Do budoucna uvidíme, jaký bude zájem,“ dodal Jan Hadrava.

19. září 2015