Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Chystaná průmyslová zóna Cheb II má přivést vysoce kvalifikované pracovníky

  11:26
Jedním z pilířů rozvoje infrastruktury pro vývoj autonomní mobility v celé republice by se podle ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely mohla stát chystaná průmyslová zóna Cheb II. Nyní tedy bude zapotřebí připravit plochu průmyslového parku pro strategický rozvoj a získat sem investora s vyšší přidanou hodnotou, který do regionu přivede i vysoce kvalifikované pracovníky.

Memorandum o spolupráci v pondělí ráno na chebské radnici svým podpisem uzavřeli zástupci státu, Karlovarského kraje a města Cheb. Jeho cílem je připravit plochu průmyslové zóny Cheb II pro strategickou investici. (6.5.2024) | foto: Město Cheb

To je cílem memoranda o spolupráci, které v pondělí ráno na chebské radnici podepsalo město Cheb, Karlovarský kraj, ministerstvo průmyslu a obchodu, agentura CzechInvest a Státní investiční a rozvojová společnost (SIRS).

„Transformace světové ekonomiky představuje velkou výzvu v podobě rozvoje nových odvětví s vysokou přidanou hodnotou, jako jsou výroba čipů, elektromobilita či umělá inteligence a další. Základem toho, abychom v ní obstáli, je výroba moderních technologií, která vyžaduje dostatečně rozlehlé plochy, co nejlépe připravené pro jejich rozvoj,“ uvedl ministr Síkela.

Doplnil, že právě příprava vhodných lokalit je úkolem pro nově založenou Státní investiční a rozvojovou společnost, která si přípravu strategického podnikatelského parku v Chebu vezme na starosti jako svůj pilotní projekt. A zdůraznil, že jedním z odvětví, které by se mohlo v budoucím podnikatelském parku rozvíjet, je právě autonomní mobilita.

„Ta lokalita bude mít prioritní zacházení i z hlediska povolovacích procesů, musíme připravit nejen samotné místo, ale i infrastrukturu a líheň budoucích talentů,“ upozornil Síkela.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

Příprava se musí zrychlit

Strategická investice potřebuje dopravní a energetickou infrastrukturu i rozvoj z hlediska dalších služeb. A to vše s obnovitelnými technologiemi. S tím vším se podle ministra počítá.

„Vycházíme z toho, že u projektů podobného typu z hlediska požadavků zahraničních investorů je požadavek od vstupu do jednání po zahájení provozu maximálně v horizontu dvou tří let. U nás to ale trvá sedm let i déle. Proto očekáváme zrychlení. Bez toho se nepohneme dopředu a zahraniční investoři nám budou odcházet jinam,“ uvedl Síkela.

Právě v tom by podle jeho slov měla sehrát hlavní roli státní společnost SIRS, která převezme koordinaci přípravy. Podle ministra se přitom počítá i s úzkou spoluprací další rezortů.

Jak uvedl člen představenstva SIRS David Petr, analýzy potřeb budoucí zóny by měly být hotové ještě letos. Společnost také v následujících měsících zpracuje studii proveditelnosti, v níž detailně posoudí například maximální možnou kapacitu infrastruktury v lokalitě s ohledem na aktuální poptávku strategických investorů.

„Je to první krok, který vytváří předpoklady pro to, aby se toto území stalo skutečným strategickým podnikatelským parkem,“ kvitoval podpis memoranda starosta Chebu Jan Vrba (ANO).

Jenom Cheb, vadí opozici

Jeho straničtí kolegové z krajského zastupitelstva však akci kritizují s tím, že se jedná ze strany ministra Síkely pouze o zviditelnění. Vadí jim rovněž, že se memorandum týká jen města Cheb. „Proč jen Cheb? Proč ne Sokolovsko? Karlovy Vary? Nebo Ostrov? Jde jen o předvolební PR, které ale celému regionu trn z paty nevytrhne,“ řekl například starosta Sokolova Petr Kubis. Podle chebského starosty Vrby je však jisté, že projekt takového rozsahu zasáhne nepochybně celý kraj.

Chebská lokalita má výrazný rozvojový potenciál díky svému vhodnému umístění, dobrému dopravnímu napojení, téměř jednotným majetkoprávním vztahům a také vhodné výškovým poměrům terénu. V rámci plochy parku o rozloze 140 hektarů může vzniknout až 110 hektarů využitelných přímo pro průmysl.

Cheb je v Karlovarském kraji z pohledu průmyslových zón na špičce. Průmyslový park Cheb I. je největší v regionu a stále se rozrůstá. V současné době zde pracuje zhruba 3 500 lidí. Průmyslový park Cheb II by se měl rozkládat hned v sousedství.

29. února 2024

  • Nejčtenější

Papoušek si ze stresu vytrhal peří, svého zachránce teď zahrnuje polibky

27. května 2024  12:56

Nejen pro radost, ale i jako záchranná stanice pro papoušky funguje chov exotických ptáků Martina...

Termín je na hraně, ale stále platí. Dálnice D6 bude hotová v roce 2028

28. května 2024  9:31

V těsné koordinaci s Ředitelstvím silnic a dálnic (ŘSD) chystá Karlovarský kraj výstavbu obchvatu...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Sousedé přivítali v Jenišově trenéra mistrů Rulíka. Kouč se těší na golf

1. června 2024  9:34

Radime vítej doma, trenére ukaž medaili. Podobné projevy radosti slyšel od svých sousedů v Jenišově...

Jádro je stále ve hře, pro modulární reaktor je však vhodnější Vřesová

31. května 2024  12:38

Lokalita areálu ve Vřesové na Sokolovsku zůstává ve hře pro případné umístění malého modulárního...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Investice obrany do rekonstrukce dráhy karlovarského letiště padla, nechce ho

29. května 2024  14:32

Karlovarské mezinárodní letiště svými parametry nesplňuje požadavky pro jeho možné využití armádou...

Cestu do Aše zkomplikují opravy, pracovat se bude na dvou příjezdových trasách

3. června 2024  16:24

Opravy kam oko dohlédne. Nadcházející měsíce budou pro motoristy v kraji zkouškou trpělivosti....

Turnikety či monitoring budovy i okolí. Kraj dále posiluje zabezpečení škol

3. června 2024  15:10

Do poslední fáze letos vstupuje dlouholetý projekt většího zabezpečení škol v majetku Karlovarského...

Akce na mariánskolázeňské kolonádě už lákají i místní, v dešti je střecha výhodou

3. června 2024  10:45

Mariánskolázeňská kolonáda je příkladem úspěšné snahy, jak díky nabídce zajímavých akcí přilákat do...

Úspěšnou mikrobylinkovou farmu zrodila snaha dopřát dětem více vitaminů a energie

2. června 2024  9:08

Brouzdání po internetu někdy může nastartovat nové podnikání. Důkazem je Městská vertikální farma...

Advantage Consulting, s.r.o.
SEŘIZOVAČ LISŮ (až 38.000 Kč)

Advantage Consulting, s.r.o.
Karlovarský kraj
nabízený plat: 35 000 - 38 000 Kč

Vznikající nádor v těle signalizuje celá plejáda příznaků, říká neurochirurg

Premium Narodil se v USA, zkušenosti sbíral i ve světě, ale doma je v Praze. Specialista na operace mozku Jan Šroubek si nyní...

Posedlost sexem, tíže lásky, nekrofilie. Gejšin příběh zmátl Japonsko

Vine se jím sex, mocná záliba v sexu. Rovněž láska. Neukojitelná, doslova vražedná. Onen příběh se odehrál v kulisách...

Žádná tajná bokovka. S manželkou jsme rozvedeni, překvapil Petr Nedvěd

Generální manažer české hokejové reprezentace Petr Nedvěd (52) byl po divoké oslavě zlaté medaile z mistrovství světa...

Brankář Dostál zklamal fanynky. Randí s finskou volejbalistkou, bývalkou Nečase

Neprůstřelný gólman Lukáš Dostál (23) byl hvězdou letošního mistrovství světa v hokeji. Nadšení z něj byli nejen mužští...

Hana Vagnerová: Nikdo v USA neříkal, že bych měla být vdaná a mít děti

Herečka Hana Vagnerová (41) žila střídavě v Česku a USA. Aktuálně má za sebou natáčení amerického filmu s hvězdou...