Karlovarští symfonici spolupracují i s hudebníky různých žánrů. V Lokti hráli například s Michalem Prokopem a jeho kapelou. | foto: Václav Šlauf, MAFRA

Smetanova Má vlast v podání karlovarských symfoniků připomene státní svátek

  • 0
Státní svátek Den vzniku samostatného československého státu připomene Karlovarský symfonický orchestr (KSO) uvedením cyklu symfonických básní Má vlast Bedřicha Smetany. Ostatně v jeho podání se už jedná o tradiční akci. KSO letos Mou vlast odehraje celkem třikrát.

Poprvé zazněla 1. října v Poděbradech na oslavách 800 let od první písemné zmínky o tomto lázeňském městě, 26. října se uskuteční (již vyprodaný) koncert v Císařských lázních a 27. října se představí posluchačům v Městském domě kultury v Sokolově. Vstupenky na sokolovské představení jsou v prodeji online na stránkách MDK Sokolov.

„Pro letošní provedení přizval orchestr dirigenta Stanislava Vavřínka, který v současné době stojí v čele Komorní filharmonie Pardubice, a který je hostem mnoha tuzemských i zahraničních orchestrů,“ uvedla Vlasta Vodičková z produkce KSO.

Rok 2024 je rokem české hudby a konají se i oslavy 200 let od narození Bedřicha Smetany. KSO proto zařadil hudbu z Mé vlasti do svého nového výchovného koncertu Orchestr na Smetaně. Chystá ho tradičně s hercem Viktorem Braunreiterem, premiéra bude v listopadu a v průběhu školního roku je připraveno přes dvacet repríz pro základní a střední školy z Karlovarského kraje.

Bedřich Smetana se při tvorbě cyklu Má vlast (Vyšehrad, Vltava, Šárka, Z českých luhů a hájů, Tábor a Blaník) inspiroval českou historií a legendami. Jeho přáním bylo, aby se dílo uvádělo při významných událostech. To se mu i splnilo, Má vlast například zahajuje festival Pražské jaro.

13. března 2018