Fotografie ukazují Zmizelé Sudety, po válce tady zaniklo tři tisíce obcí

  • 0
Unikátní fotografickou výstavu nazvanou Zmizelé Sudety je možné vidět v prostoru kolonády Solného a Lučního pramene ve Františkových Lázních. Cyklus dvojfotografií představuje podobu kdysi kvetoucího příhraničí a srovnává ji s tím, co na místě lidských sídel po odsunu německých obyvatel a vztyčení železné opony zbylo.

„Výstava mapuje nejrůznější oblasti Čech a Moravy, zachycuje změny příhraničí v čase. Historické fotografie vedle současných názorně dokládají, že leckde z krajiny úplně vymizelo osídlení. Na místech, kde bývaly mlýny, samoty či malé vesničky, je dnes často jen nedotčená příroda,“ uvedl Aleš Česal, ředitel Městského muzea ve Františkových Lázních.

Výstava předkládá návštěvníkovi historické snímky, staré i více jak sto let. V kontrastu k nim stojí fotografie z přelomu milénia zachycující stejná místa. Obrazový materiál nejlépe dokládá proměnu rázu regionu a zhmotňuje pomyslný otisk dějin v krajině. Na výstavě nechybí ani stručný popis fotografovaných lokací.

V příhraničních oblastech zanikly přibližně tři tisíce obcí, jejich částí a samot. Cílem výstavy je ukázat zejména těžko nahraditelné kulturní ztráty v důsledku poválečného dění. Nejmarkantnější proměnou prošly hlavně pohraniční horské oblasti, a to právě kvůli vysídlení původních obyvatel a nepříliš úspěšnými snahami o znovuosídlení. Výstavu si lze prohlédnout do 20. července.