ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Roman Čejka, MF DNES

Nová rolba i kamery na trase. Krušnohorské bílé stopy nabídnou novinky

  • 1
Novinky pro běžkaře přichystala společnost První Krušnohorská, která zajišťuje údržbu lyžařských tras v západním Krušnohoří, tedy od Bublavy až po Loučnou. V letošním roce jí pomůže rolba. Jak to na páteřní lyžařské trase vypadá, navíc ukážou kamery. Své vlastní cesty budou mít nově i pěší turisté.

Rolbu První Krušnohorská pořídila z třímilionové dotace Karlovarského kraje. Jde o tři roky starý stroj Kässbohrer PB 100, který bude vyjíždět z Abertam.

„Sloužit bude zejména k úpravě páteřní Krušnohorské lyžařské magistrály mezi Božím Darem a Jelením,“ uvedla manažerka První Krušnohorské Eva Nduwimana. 

Úsek mezi Božím Darem a Červenou jámou doposud upravovala starší z božídarských roleb. Ta letos nebude v provozu. Potřebuje nutné opravy, na které však chybějí peníze.

Nový stroj uleví také dvacet let staré božídarské rolbě i velmi vytížené rolbě z Jelení. Obě v předešlých sezonách zabezpečovaly úpravu magistrály mezi Červenou jámou a Jelením. 

Nově bude o víkendech upravovaná trasa mezi maringotkou na Hřebečné a Ryžovnou, kde běžkařům přibyla další možnost občerstvení, a to Pivovar Ryžovna.

Kamery ukážou, jak to vypadá na trase

Přímo na trase páteřní magistrály jsou nainstalované tři webové kamery, z toho dvě na solární napájení, a to po vzoru sousední Kammloipe.

„Nacházejí se na Bučinské cestě, tedy mezi Jelením a Perninkem, na Hřebečné a pod božídarským Špičákem. Instalace kamer aktuálně probíhá a měla by být dokončena na přelomu listopadu a prosince,“ popsala manažerka. 

Kvůli špatnému signálu mobilních operátorů podle ní nebylo možné, umístit kameru v západní polovině magistrály mezi Jelením, Rolavou a Bublavou. Snímky z kamer najdou zájemci na webu krusnehoryaktivne.cz.

Krušnohorskou krajinu si tentokrát neužijí jen běžkaři, ale také pěší turisté. Ti dosud neměli příliš možností, kam vyrazit v zimě na procházku. Po silnici to nebylo příliš příjemné, ani bezpečné. 

„Pro nadcházející sezonu chystáme nově údržbu několika vytipovaných tras pro pěší, a to mezi Horní Blatnou, Perninkem, Abertamy a Červenou jámou. Trasy budou v terénu označeny informačními cedulemi, naopak na lyžařské stopy přibudou cedule upozorňující na zákaz pohybu pěších ve stopě,“ informovala Eva Nduwimana.

Zástupci První Krušnohorské před nadcházející sezonou rozšířili některé trasy, odvodnili je, postavili tři mostky pro rolbu na magistrále na Hřebečné, pustili se do rozsáhlých prořezů porostů i třeba výroby a instalace nových informačních tabulí. Údržbové práce na rolbě stály zhruba 50 tisíc korun. 

Mezi hlavní problémy přitom řadí chybějící rolbu na úpravu stop na Bublavě, která má velkou dojezdovou vzdálenost z Jelení, dále nedostatečnou kapacitu parkovacích ploch, nemožnost uzavírky neudržovaných úseků horských silnic a také plošné snížení příspěvku na údržbu lyžařských tras od Karlovarského kraje všem zájemcům, a to o jednu třetinu.

Běžkařů v krušnohorských stopách přibývá

Například První Krušnohorská dostala ze 300 tisíc dotaci 201 tisíc korun. „Snížení příspěvků se může projevit například v četnosti úprav, která by za standardních podmínek měla být u magistrály zhruba třikrát týdně, u ostatních tras dle jejich návštěvnosti dvakrát až třikrát za týden,“ upozornila manažerka. 

Společnost se ale podle ní peníze snaží shánět z jiných zdrojů, například od sponzorů či veřejnou sbírkou. Její součástí je prodej samolepek a odznaků, zasílání dárcovských SMS či přímé zaslání příspěvku na účet.

Karlovarský kraj letos podpořil běžkařské trasy více než 1,1milionovou dotací. Částky musel zájemcům podle radního pro regionální rozvoj Josefa Janů rovnoměrně krátit proto, že žádosti převyšovaly vyčleněnou sumu. Dostali tak 67 procent požadované dotace. 

„Zároveň jsme hovořili o tom, že by bylo vhodné kvůli převisu žádostí do budoucna vyčleněné prostředky navýšit. Obliba běžeckého lyžování v kraji neustále stoupá a je potřeba zajistit sjízdnost všech stávajících tras i rozvoj dalších,“ uvedl. 

Kromě První Krušnohorské se podpory dočkal například také Biatlonový spolek Eduard či Dobrovolný svazek měst a obcí Kraslicka. Na údržbu přispívají nemalými částkami i krušnohorské města a obce a také třeba Karlovy Vary.

Zatímco počasí těchto dní ještě blížící se běžkařskou sezonu příliš nepřipomíná, sněhové vločky by se mohly podle předpovědi meteorologů objevit o nadcházejícím adventním víkendu.

„Bude oblačno až zataženo, přechodně i polojasno. Místy déšť nebo přeháňky, na horách a přechodně i ve středních polohách srážky smíšené nebo sněhové,“ uvedli ve vyhlídce počasí od soboty do pondělí.